28.10.06

Ulkoistettu urheilu

Alunperin kirjoitin Tammer-turnauksen otteluraportin saatteeksi, että
Rasismi, tuo inhottava asia oli läsnä täälläkin: Ruotsin ja Ranskan joukkueissa ei ollut ensimmäistäkään ruotsalaisen tai ranskalaisen etnisen taustan omaavaa nuorta. (Tai ehkä valehtelen: Ranskan joukkueen kaikkia ottelijoita en nähnyt, ja yksi heistä saattaa nimensä puolesta olla etniseltä taustaltaan ranskalainen.) Tilanne on kuitenkin huolestuttava. Ruotsi ja Ranska ovat oikean monikulttuurisuuden edelläkävijämaita, joten heidän tulisi tietää, että myös kantaväestöllä pitää olla oikeus osallistua kamppailulajiharjoituksiin ja kilpailuihin. Lyöminen ei saa olla maahanmuuttajien yksinoikeus!

Tähän nimimerkki pokraaja kommentoi Jussi Halla-ahon vieraskirjassa viisaasti, näin sanoen: "mitäs sanoisit jos ei sotkis urheilua sen jaloimmassa muodossa eli turpaanlyönnissä monikulttuurisuusväittelyyn? Vastustajan murjominen kehässä on niitä ainoita asioita maailmassa, jossa etnisellä taustalla ei ihan aidosti pitäisi olla mitään merkitystä. Himppasen ehkä naiivinakin olen aina halunnut nähdä sen noin."

Hetken mietittyäni tajusin, että pokraaja on aivan oikeassa. Ja että tämä asia ansaitsee vähän laajemmankin käsittelyn.

Ajatuskin siitä, että nyrkkeilytreeneissä (tai muissakaan kamppailulajeissa) syrjittäisiin ketään, on naurettava. Se on niitä harvoja paikkoja nykyään, missä ei syrjitä edes kantaväestöä. Itse asiassa kamppailulajit edustavat monelle nuorelle (maahanmuuttaja tai ei) sitä viimeistä linnoitusta, missä sinulta vielä vaaditaan jotain, missä joudut kunnioittamaan auktoriteetteja (ja haluat tehdä niin) ja missä kenelläkään ei ole etuoikeuksia. Kamppailulajit ovat olleet myös sellainen harrastus, jossa kantaväestö ja maahanmuuttajat pääsevät kohtaamaan toisensa tasa-arvoisina ja tutustumaan toisiinsa.

Tämä ei tietenkään toteudu, jos kantaväestön nuoret eivät enää käy treeneissä. Mikä on surullista. Ja kertoo aika paljon noiden kansakuntien tilasta.

Minusta on hienoa, että maahanmuuttajat harrastavat kamppailulajeja ja pärjäävät niissä. Parhaimmillaanhan lopputulos voisi olla se, että myös ranskalais- tai ruotsalaisnuoret pärjäisivät kansainvälisellä tasolla paremmin, kun kotisalilta löytyy enemmän nuoria ja nälkäisiä sparrivastustajia.

Näyttää kuitenkin siltä, että kantaväestön nuoria kiinnostaa hikoilua enemmän viettää aikansa vaikkapa erilaisten viihde-elektroniikkavempeleiden parissa. Ja eihän heitä kukaan voi pakottaa treenaamaan... hetkinen, minähän puhun nyt aivan täyttä paskaa. Tähän en usko itsekään. Itse asiassa olen sitä mieltä, että jos pullamössösukupolvi alkaa mennä niin nössöksi, etteivät edes tiedä, mitä pullamössö on (saati että suostuisivat niin köyhää ruokaa syömään), niin yhteiskunnallisia olosuhteita on hallitusti kovennettava. Vaikkapa siten, että se isä tai äiti kantaa vastuunsa ja käy aina silloin tällöin napsauttamassa elektroniikkavempeleet pois päältä. Ja häätää juniorin treeneihin. Jos ei boksausta niin sitten vaikka yleisurheilua. Koska muuten siinä käy ennemmin ja myöhemmin niin, että joku muu tulee ja ottaa juniorilta sen MP3-soittimen kokonaan pois. Ja lyö vielä kaupantekijäisiksi turpaan.

Joukkuelajit ja muu ensisijaisesti viihteeksi tarkoitettu urheilu on sitten asia erikseen. Niiden kohdalla ulkoistaminen on aivan OK. Minulle on ainakin aivan sama, kuka siellä televisiossa palloa pompottaa.

_____________
Etäisesti aiheeseen liittyen ruotsalaisista maahanmuuttajanuorista tehty tutkimus, jossa kerrotaan, miten he kokevat "käyvänsä sotaa" ruotsalaisnuoria vastaan ryöstäessään nössön ruotsalaisen kännykän. Jos ruotsi ei taivu, niin suomennettu tiivistelmä löytyy täältä.

No comments: