19.10.06

Sensori HS:n toimistossa

- Hyvää, sanoi Valkoparratonmies, päivää.
- Hyvää päivää. Miten voin olla avuksi?
- Minä olisin vain kysynyt, että kun teidän lehtenne nettiversiossa on tällainen juttu Göteborgista. Nuoret ovat rikkoneet paikkoja. Tässä teidän jutussanne annetaan ymmärtää, että kyseessä olisivat ruotsalaisnuoret. Nyt täällä keskustelusivuilla Ruotsissa asuvat ihmiset yrittävät hädissään selittää, että nehän ovat nimenomaan maahanmuuttajanuoria, jotka siellä mellakoivat.
- Pieni hetki, sanoo Sensori HS ja kumartuu päätteensä ylle. No niin, voisitteko te nyt näyttää minulle, missä kohtaa keskusteluketjussa sanotaan, että ne olisivat muka maahanmuuttajanuoria?
- No tuossahan... Jahas. Eihän siellä enää sanotakaan niin.
- Niinpä, sanoo Sensori HS.
- Miksi se sitten on niin tärkeää, että nuorten maahanmuuttajataustaa ei saa mainita?
- Rikoksesta epäillyn etnisen taustan mainitseminen ei kuulu sivistysvaltioon ja lietsoo aiheettomia ennakkoluuloja ja rasistisia stereotypioita.
- Ei kuulu sivistysvaltioon? Mutta eikö sivistysvaltioon kuulu avoin ja rehellinen keskustelu aroistakin ongelmista ja niiden taustasta?
- Sensorit päättävät mistä asioista keskustellaan. Sananvapaus ei tarkoita, että meillä olisi velvollisuus julkaista kaikki tekstit.
- Mutta tämähän on kauheaa, puuskahtaa Valkoparratonmies. Kuin paluu Bobrikovin aikaan. Maan valtalehti sentään kyseessä. Missä kulkee sensuurin ja tahallisen valehtelun raja?
- Pieni hetki, sanoo Sensori HS ja kumartuu päätteensä ylle. No niin, voisitteko te nyt toistaa kysymyksenne.
- Minä olisin vain kysynyt, että missä kulkee ********n ja tahallisen *********n raja?
- Valitettavasti minä en nyt ymmärrä kysymystänne. Eikä ymmärrä kukaan muukaan. Mutta kysykää vapaasti vaan. Sivistysvaltiossa vallitsee sananvapaus.
- Miten täältä pääsee pois, huudahtaa Valkoparratonmies epätoivoissaan ja ryntää ovea kohti.
Sensori HS kumartuu painamaan nappia päätteessään. Valkoparratonmies ei ehdi ovelle asti, vaan hajoaa atomeiksi ja varisee lattian rakoon.
- Ei meidän rasisteille tarvitse mitään selitellä, toteaa Sensori HS itseensä tyytyväisenä myhäillen.

_________
Linkki Helsingin Sanomien keskustelusivuille. Tätä hupihauskaa keskustelua lukiessa kannattaa muistaa, että näistä sensuurin seulan läpäisseistä viesteistä todennäköisesti yksikään ei ole kirjoitettu vakavalla naamalla. Sen sijaan kaikki ne viestit poistettiin, joissa Ruotsissa asuvat suomalaiset olivat oikeasti huolissaan, että "hei, ettekö te tiedä, mitä täällä todella tapahtuu".

4 comments:

Anonymous said...

Olen huolissani ruotsalaisnuorista :itku:. "Ratkaisu tuohon ruotsalaisnuorten pahaan oloon ja mellakointiin on panna heidät tutustumaan muihin kulttuureihin." Niin. Nyyh. Vaikeata.

Anonymous said...

Pirullisen hyviä nämä valkoparrattomat miehet! Haluisitko kenties julkaista ne myös Uudessa Viestissä? Voin kutsua sinut toimitukseen, jos haluat. Ainoa edellytys on blogger beta -tunnukset ja sähköpostiosoite. Mikäli kiinnostaa ota yhteyttä vvalpas@yahoo.co.uk

reino said...

Oulussa tapahtuneen joukkoraiskauksen uutisoinnissa saatiin uusi upea esimerkki Helsingin Sanomien sensuuripolitiikasta.

Alla olevasta linkistä löytyvässä uutisessa EI ollut tuota lainausmerkeissä olevaa lausetta alunperin. Se lisättiin sinne myöhemmin Hesarin keskustelupalstalle tulleen runsaan kansalaispalautteen johdosta.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/P.../1135223750509
"Nainen oli ehtinyt vilkaista taakseen ja oli nähnyt 4-6 ulkomaalaiselta vaikuttavaa miestä."

Miten muuten "vaikutetaan" ulkomaalaiselta? Oliko miehillä kenties nahkashortsit ja tirorilaislakki. Esimerkiksi Kalevan mukaan "Miehet olivat vaikuttaneet tummilta, mutta eivät olleet mustaihoisia."

Tällä hetkellä minä, sinä ja nuo joukkoraiskaajat elämme maassa, jonka suurin päivälehti (jolla on tietyllä tavalla monopoli uutisvälityksessä) ei suostu paljastamaan joukkoraiskauksesta epäiltyjen tuntomerkkejä, jos on syytä epäillä, että nämä erittäin vakavaan rikokseen syyllistyneet henkilöt (joista poliisi nimenomaan pyytää lisätietoja) saattaisivat olla ulkomaalaisia tai maahanmuuttajia.

Edes nuo joukkoraiskaajat eivät haluaisi elää tällaisen sensuurin alaisina, jos se raiskattu olisi heidän siskonsa, tyttöystävänsä tai tuttunsa.

reino said...

Puolisen vuotta on vierähtänyt alkuperäisestä tarinasta. Sananvapaus Hesarissa voi entistäkin paremmin. Uutistoimituksen yhteisblogissa Maija Aalto juhlistaa sananvapauden päivää yrittämällä keksiä jotain järkevää sanottavaa sananvapaudesta. Kun yllättäen kommentteja alkaakin tulla ja keskustelu ei mene Maijan toivomaan suuntaan, häneltä loppuvat argumentit täysin kesken ja hän päättää sulkea ketjun kommenteilta. Suurin osa kommenteista oli erittäin asiallisia, kuten kukin voi itse lukea:
http://blogit.hs.fi/online/hyvaa-sananvapauden-paivaa/