20.11.06

VPM hakee kiintiöopettajaksi

- Hyvää, sanoi Valkoparraton mies, päivää.
- Hyvää päivää. Tepäs puhutte hyvin suomea. Meillä onkin täällä kiintiöluokanopettajakoulutuksessa pulaa hakijoista, jotka osaavat noin hyvin suomea. Mikäs teidän kotikielenne on?
- Muroma.
- Muroma? Mikä se sellainen kieli on? Suomessahan puhutaan tällä hetkellä yli 120 kieltä, ja sen listan minä osaan kyllä ulkoa, mutta muromasta en ole ikinä kuullutkaan.
- Muroma on sukupuuttoon kuollut suomalaisugrilainen kieli.
- Kuollut kieli? Mitenkäs se voi sitten olla teillä kotikielenä?
- Minulla on vähän eri prioriteetit kuin teillä.
- Te olette nyt ymmärtänyt tämän kieliasian aivan väärin. Katsokaas kun maahanmuuttajalasten suomenkielen taitojen kehittyminen usein viivästyy sen takia, että vanhemmat puhuvat heille kotona pelkästään kotikieltä. Sen takia me tarvitsemme kotikielisiä lastentarhanopettajia ja luokanopettajia, jotka myös puhuvat lapsille näiden kotikieltä. Tällä tavoin lasten ei tarvitse opetella suomea, koska se on heille vaikeaa.
- No eihän tuossa nyt ollut mitään järkeä.
- Ei ollutkaan. ...tai siis... ääh, te sekoitatte minun ajatukseni. Päätä alkaa särkeä... Tässä on kyseessä myös positiivisten roolimallien antaminen: kun maahanmuuttajalapset näkevät, että heidän kotikulttuurinsa edustaja pystyy omilla avuillaan menestymään Suomessa esimerkiksi kiintiöopettajana...
- Menestymään omilla avuillaan kiintiöopettajana?
- Lopettakaa! Päänsärky pahenee! Ja ette kai te sitäpaitsi jotain muromaa aio lapsille puhua?
- En tietenkään. Vaan suomea. Ja kertoa heille Suomen historiasta ja kulttuurista. Opettaa heitä olemaan ylpeitä suomalaisuudestaan.
- Eeeeihän sellainen nyt käy...
- Miksi ei? Amerikkalaisessa tutkimuksessa on todettu, että ne kiinalais- ja meksikolaistaustaiset lapset, jotka ovat ylpeitä omasta kansallisesta identiteetistään voivat paremmin ja ovat onnellisempia. Ettekö usko, että suomalaisetkin lapset voisivat paremmin ja olisivat onnellisempia, jos heidän annettaisiin olla ylpeitä suomalaisuudestaan?
- Eihän sellaista voida tehdä. Sehän olisi kansalliskiihkoa, josta on vain lyhyt matka imperialismiin, etnisiin puhdistuksiin, vähemmistöjen joukkotuhontaan ja polttouuneihin. Sehän merkitsisi paluuta suoraan 30-luvulle. Seuraavaksi te kai aiotte sanoa, että teidän koulussanne lapsille opetettaisiin liikuntatunneilla hiihtämistä, pesäpalloa ja muita militaristisviritteisiä urheilulajeja?
- Luistelua myös. Lätkää ja kaunoa.
- Ei meillä ole varaa jäädyttää luistinratoja! Me tarvitsemme rahat monikulttuuriseen kiintiöopettajakoulutukseen. Mutta te olette joka tapauksessa aivan väärässä: suomenkieliset lapset eivät kuuluu positiivisiin erityistoimenpiteisiin oikeutettujen lasten joukkoon. Pitää olla siirtolainen tai työperäinen maahanmuuttaja, jonka vanhemmat ovat köyhyyden ja kurjuuden ajamina joutuneet lähtemään pois kotikonnuiltaan leveämmän leivän ja paremman tulevaisuuden perässä. Tällaiset lapset ovat usein menettäneet kosketuksen omaan kulttuuriinsa. He ovat kuin juuriltaan reväistyjä.
- Aivan. Juuri nämä lähiöiden lapset, joiden vanhemmat ja isovanhemmat joutuivat köyhyyden ja kurjuuden ajamina lähtemään Suomen kuolevalta maaseudulta kaupunkeihin työn ja toimeentulon perässä. Ja nyt lapset ovat menettäneet kosketuksen omaan kulttuuriinsa. Juuri heitä minä ajattelin.
- Eihän näitä asioita voida mitenkään verrata! Toiset tulevat pienillä lautoilla Kanariansaarille. Se on kaunista, sankarillista, eksoottista!
- Pieni lautta on eksoottisempi kuin ruotsinlautta?
- Te olette kauhea, kauhea mies! Minä sain tästä migreenin. Minä merkitsen teidät nyt muromalaisten opettajakiintiöön ihan vain päästäkseni teistä eroon. Menkää pois, pois, pois!
- Kiitoksia, sanoi Valkoparraton mies, paljon. Meitä on kyllä enemmänkin. Siellä ovat merjan, metserän ja varsinaiskarjalan kiintiöopettajat seuraavina jonossa.

_________________
Helsingin yliopisto kaksinkertaistaa ensi vuonna monikulttuurisuuskiintiön aloituspaikkojen määrän luokanopettajien koulutuksessa. Monikulttuurisella Turulla ei ole tänäkään talvena varaa jäädyttää jääkenttiä. Amerikkalaistutkimuksen mukaan ylpeys omasta etnisestä taustasta tekee teineistä onnellisempia. Merja, muroma ja metserä ovat kuolleita suomalais-ugrilaisia kieliä. Myös suomensukuisilla kansoilla Venäjällä olisi käyttöä omakielisille opettajille.

5 comments:

wilpuri said...

Suomalaiset nuoret vieraantuvat jatkuvasti suomalaisesta kulttuurista. Sitä ei saa vaalia. Sitä vastoin maahan muualta tulleille maksetaan varta vasten vaikka mitä kulttuuri- ja kielikoulua. Heidän kulttuurista identiteettiä vaalitaan suomalaisten verorahoilla. Suomalaisten, joiden oma kansallinen kulttuuri täytyy verhota, muutenhan saatettaisiin loukata tulijoiden tunteita.

Eräs ruotsalainen tuttavani oli mennyt Ruotsin itsenäisyyspäivänä muutaman ystävän kanssa paikallisen puistoon muutaman Ruotsin lipun ja oluen kera, viettämään iltaa ja istuskelemaan. Vähän ajan kuluttua ohi ajoi poliisiauto. Myöhemmin poliisit pysähtyivät puiston viereen ja saapuivat ilmoittamaan, että tällainen rasistinen kansankiihotus ei olle sallittua. Heille annettiin mahdollisuus poistua tai joutua putkaan.

Ruotsissakin maahanmuuttajien lapset saavat verokruunuja kulttuurikylpyjä varten.

Miksi tunnen olevani toisen luokan kansalainen?

Jukka Aakula said...

Ensin laiva on taynna kertoo tutkimustuloksesta, mitä voimakkaampi etninen diversiteetti yhteisössä vallitsee sen vähemmän yhteistön jäsenet muihin luottavat.

Sitten kansankokonaisuus kertoo tutkimuksesta jonka mukaan monikultturismi lisää uskonnollista terrorismia.

Sitten reinoblog kertoo tutkimuksesta jonka mukaan ylpeys omasta etnisestä taustasta tekee teineistä onnellisempia.

Tästä voisi äkkinäinen vetää sen johtopäätöksen että omasta etnisyydestään ylpeä suht homogeeninen kansa saattaisi elää hyvääkin elämää.

Mutta kuten jotkut "viisaat" sanovat lintukotoon ei ole paluuta.

Mutta onko historia päättynyt ?Onko historian lopullinen suunta määritelty ?

Näin ajattelivat varmaan Bosnian muslimit alkuvuonna 1990. Älkääkä vaan luulko että ehdotan etnisiä puhdistuksia tyylin Srebrenica - ehdotan ainoastaan avointa mieltä sen suhteen mihin maailma voi mennä hyvistä aikomuksistamme riippumatta.

reino said...

Näyttäisi tosiaan olevan jonkinlainen yleismaailmallinen trendi, että monikulttuuri johtaa etnisiin puhdistuksiin. Ex-Jugoslaviassa, eri puolilla Afrikkaa, jne.

Kanada on tähän asti ollut jonkinlainen monikulttuurin positiivinen poikkeus, mutta nyt sitten Quebec tekee pesäeroa.

Amerikkalaisten yhdistävä tekijä on "aidon monikulttuurisuuden" ;) sijasta aito amerikkalainen unelma, eli raha-, materia- ja viihdekeskeinen elämäntapa. Silti pinnan alla kuohuu. Jotain vääntöä on vielä tulossa hispanic-osaston kanssa.

Näitä pitäisi joskus pohtia tarkemminkin, mutta ei oikein rahkeet riitä.

Suomen osalta tilanne on vielä suht onnellinen. Väestö on kuitenkin melko homogeeninen. Pienellä asennemuutoksella (suuntaan "suomalaisuus on hyvä asia") ja massamaahanmuuton jäädyttämisellä toistaiseksi lintukoto olisi vielä hyvinkin pelastettavissa. Suurin osa tällä hetkellä Suomessa asuvista maahanmuuttajista ei tuntisi pienintäkään tuskaa sopeutuessaan omasta itsestään vähän ylpeämpään Suomeen. Monet todennäköisesti sanoisivat, että "aha, tulitte vihdoinkin järkiinne".

Jotain tilastoa selatessani löysin yhden mahdollisen selityksen sille, miksi Kreikka on aina ollut mielestäni niin mukava maa: siellä maahanmuuttajataustaisen väestön osuus on vielä pienempi kuin Suomessa. Siis tokihan siellä satunnaisia turisteja pyörii pilvin pimein, mutta talvikaudet kantaväestö saa chillailla melko rauhassa omiensa parissa. Siitäkö johtuu, että kreikkalaiset ovat niin mukavia ihmisiä? :)

Jukka Aakula said...

Kreikassa "homogenisaatio" tapahtui joskus 1920. Sata vuotta sitten esimerkiksi (Thes)salonikin väestö muodostui 45 % espanjan kielisistä juutalaisista, 45 % turkkilaisista ja loput asukkaista oli ympäristön makedonialaisia slaaveja. Muslimit poistuivat maasta pääosin 20-luvulla - osa vasta myöhemmin. Juutalaiset tuhoutuivat suurelta osalta saksalaisten vallattua Kreikan toisessa maailmansodassa.

Kroatia on myös todella mukava homogeeninen paikka jossa kesällä on valtavasti turisteja eri maista. Kroatialaiset ovat olleet "aika poikia" etnisen puhdistuksen saralla. Suomalaisethan loppujen lopuksi puhdistelivat myös 1918 etnisesti Suomea - valkoiset nimittäin tappoivat ainakin Viipurissa venäläisiä pelkän venäläisyyden takia. (Määristä en tiedä.)

Luulen että tässä kansan "mukavuuden" ja etnisten puhdistusten välillä on se linkki, että kansa, jolla on vahva identiteetti ja ryhmäkonsistenssi, on valmis häikäilemättömästikin taistelemaan omiensa puolesta mutta on toisaalta usein ystävällinen vieraillekin kun vieras ei millään lailla uhkaa.

Tämä on tietysti osittain spekulaatiota. Katso myös mun juttu sosiologi Khaldunin teoriasta. Khladunin teoria, vaikka onkin 600 vuotta vanha, antaa näihinkin kysymyksiin jotain vastausta.

Rikosilmoitus Sylvain Kiprestä ymv:sta said...

Väkivaltaisten tappouhkauksia jakelevien neekerien paikka ei ole Suomessa missään nimessä