12.11.06

Mokutusuutisia II

Vasemmistoliiton kansanedustaja Outi Ojala kertoi eduskunnassa pitävänsä mielenkiintoisena Ruotsissa kokeiltua mallia, jossa maahanmuuttajat voivat hakea työtä nimettömänä. Ylimokuttajan virasto on kuitenkin tilanteen tasalla ja aina askeleen edellä:

- Ruotsin malli takaa vain sen, että maahanmuuttaja ei joudu työhönottosyrjityksi nimensä (esim. Ahmed) perusteella. Tämä ei kuitenkaan riitä, sillä siinä ei ole huomioitu aistinvaraista vieromista, kertoo Ylimokuttaja itse. Kaikki työhönottajat eivät vielä ole ehdollistaneet sitä, että rotuja, kulttuureja tai populaatioita ei ole olemassa. Siksi he saattavat sortua havainnoimaan rotujen ominaispiirteitä aistinvaraisesti.

- Uudessa Suomen mallissa työpaikkahaastatteluun tulijat puetaan mustaan säkkiin. Tämähän on useimmille tuttu vaate jo peruskoulun TET-jaksolta. Kun säkin reikä suljetaan, puheesta on mahdotonta saada mitään selvää, joten hakijaa ei voida nuivia sillä perusteella, että hän ei osaa suomea.

- Tällaisen haastattelumallin positiivisviritteinen näköalattomuus varmistaa sen, että ketään ei syrjitä ihonvärin tai ulkoisen olemuksen perusteella, kiteyttää Ylimokuttaja ja jatkaa:

- Myös koulu- ja työtodistusten ja kaikenmaailman CV:iden tutkimisesta työhönoton yhteydessä on luovuttu, koska esim. koulutodistukset ovat eri yksittäistapauksilla erilaisia, jolloin yksilöiden lähtökohdat ja mahdollisuudet eivät tasavertaistu. Ja ihmisryhmiin kuuluviltahan koulutodistukset saattavat puuttua kokonaan.

- Tällä menettelyllä pyritään varmistamaan se, että työnantaja valitsee objektiivisesti katsoen parhaan työntekijän. Tietenkin asianmukaisten kiintiöiden puitteissa. Toki meillä on sitten käytettävissä erilaisia sanktioita sen varalta, että työnantaja valitsisi vahingossa väärin. Periaatteessa työnhakumenettelyä jatketaan niin kauan, että oikea hakija tulee valituksi.

2 comments:

Anonymous said...

Nimestä miestä, sarvesta härkää. Sinähän voisit todistaa näkemyksesi esimerkiksi sillä tavoin, että muuttaisit nimesi Ahmed al'Fakiriksi ja hakisit sitten työtä. Tässä blogissasi voisit kertoa kuinka kävi.

reino said...

Tämähän on jo testattu:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1225449

Mohammad sai heti töitä, kun muutti nimensä Mikaeliksi. Tosin hän työllistyi työvoimatoimistoon, jonka tädit kyllä jo tunsivat hänet hyvin.

Tämän uutisen voi tulkita tasan kahdella tavalla: joko siten, että nimenmuutos tosiaan auttoi, tai siten, että se vika oli alunperinkin jossain muussa kuin nimessä.

Mutta toivotaan, että Mikael osaa auttaa muita maahanmuuttajia työllistymään. Ihan oikeisiin töihin. Kuten autonasentajiksi.