24.11.06

Mateus Tembe Fan Club

En ole katsonut ainuttakaan Mogadishu Avenuen jaksoa, ja tuskin tulen katsomaankaan, mutta luin Mateus Temben haastattelun Aamulehden Ihmiset-sunnuntailiitteestä (19.11.2006). Nyt olen Mateus Tembe -fani.

Mateus on 32-vuotias kauppatieteiden kandidaatti, joka tuli Suomeen opiskelemaan 6 vuotta sitten. Hän puhuu yhtätoista kieltä: äidinkieltään portugalia, neljää mosambikilaista heimokieltä, englantia, espanjaa, italiaa, saksaa, ranskaa. Ja jopa suomea. Oma yritys on jo perustettu ja maisterin papereiden saamisen jälkeen suunnitelmissa on ryhtyä kehittämään kansainvälisen kaupan yhteistyötä.

Mateus Tembe uskoo, että sopeutuminen on asenteesta kiinni. Avoin ihminen selviää kaikkialla. Mateus ei kiistä rasismin olemassaoloa, mutta sanoo, että maahanmuuttajakin voi miettiä, miten asioita ajattelee.

"Kyse on siitä, miten asiat ymmärtää. Jos kävelet kadulla ja auto roiskii päällesi vettä kuralätäköstä, voit ajatella, että se roiski, koska olet musta. Tai sitten voit ajatella, että auto roiski sinua, koska tiellä oli lätäkkö."

On muuten erittäin ajankohtainen mietelause näin syksyn loskakeleillä. Mateus ymmärtää, että saavuttaakseen ihmisten luottamuksen, on osattava käyttäytyä oikein, vaikka oma käsitys asioista olisi erilainen. Mateus on halunnut opetella asioita, joita tehdään vain Suomessa. Siksi hän on opetellut hiihtämään. Suomesta Mateus haluaa ainakin mökin ja Mosambikista talon, mutta asuinpaikka voi olla jokin kolmaskin maa.

Ylläoleva on siis lyhyt referaatti Aamulehden artikkelin niistä kohdista, jotka tosiaankin tekivät minuun melkoisen vaikutuksen. Kyseessä on selvästikin lahjakas kaveri. Vaikka tuossa kielitaitolistasta olisi puolet Lapin lisää, se osoittaa silti selvää kielellistä lahjakkuutta ja ennen kaikkea ennakkoluulotonta asennetta siihen, että on tärkeää oppia eri maiden kieliä, jos aikoo maailmalla liikkua. Sen sijaan, että jäisi tuleen makaamaan, kun tämä suomi on nyt niin kauhean vaikea kieli.

Mateuksella tuntuu muutenkin olevan asenteet kunnossa. Jos kaikki maahanmuuttajat tulisivat Suomeen samanlaisella asenteella, niin eihän tässä mitään ongelmia olisi.

Onneksi toimittaja muistaa Mateuksen puolesta korostaa, että Mateus ei kiistä rasismin olemassaoloa, koska sehän on nykyään rikos. ;) Muutenkin Mateus luistelee vähän ohuelle jäällä sanoessaan, että hänen perheensä asuinpaikka valmistumisen jälkeen voisi olla Mosambik tai jokin kolmaskin maa. Ajatus mosambikilaisesta, joka haluaisi asua Mosambikissa tai jossain Suomen sosiaaliturvajärjestelmän ulottumattomissa on kukkahattutädeille hirveä. Heidän mielestään muuttoliikkeen tulee tapahtua vain yhteen suuntaan. Poikkean vähän aiheesta ihmetelläkseni, miksi se onkin kukkahatuille niin hirveää, jos joku kehtaa ehdottaakin, että esim. afrikkalaiset voisivat ihan omasta halustaan haluta muuttaa takaisin Afrikkaan? Ruotsissa Sverigedemokrater-puolue ehdotti maastamuuttokorvauksen maksamista turvapaikanhakijoina maahan tulleille elintasopakolaisille. Sosiaalidemokraatit vastustivat tätä jyrkästi, koska "tämä ei tue integraatiota ja kaikki ihmiset ovat samanarvoisia". Minun mielestäni sitä kannattaisi edes kysyä asianosaisilta itseltään. Uskoisin, että moni paremman toimeentulon perässä siirtolaiseksi ryhtynyt ottaisi mielellään vastaan pienen pesämunan, jolla saa matkakulut peittoon ja pääsee mukavasti elämän alkuun kotimaassa.

Mutta takaisin Mateukseen. Itse asiassa kaikki, mitä Mateus sanoo oman asenteen vaikutuksesta ihmisen selviytymiseen ja sopeutumiseen uudessa maassa on kukkahattutätien kannalta erittäin vaarallista puhetta. Jos yksikin maahanmuuttaja uskaltaa puhua tuollaista julkisuudessa, se kaivaa maata hyysäyspolitiikan alta mitä suurimmassa määrin.

Onneksi Mateus ei edes haaveile pidemmän päälle näyttelijän urasta. Nykypäivän Suomessa raha ja valta media- ja kulttuurialalla on keskittynyt täysin kukkahattujen hyppysiin. Ei sivistysvaltiolla ole käyttöä sellaiselle mustaihoisella näyttelijälle, joka ei suostu näkemään rasismia jokaisessa kuralätäkössä.

Toivotan vilpittömästi Mateukselle onnea hänen elämässään. Olen varma, että tuolla asenteella hän tulee pärjäämään missä vaan.

Ja jos meidän on jostain syystä pakko roudata tänne siirtolaisia Afrikasta, niin otetaan lisää mateuksia. Sillä mamuissa on eroja.

10 comments:

Anonymous said...

Hieno ihminen. Minäpä lähetän Mateukselle sähköpostia.

Markku said...

Minäkin haluan Mateuksen fanikerhoon.

Anonymous said...

Juuri näin.

Anonymous said...

Tälläisiä mamuja tarvitaan julkisuuteen lisää.

Antti said...

Niin, en lukenut sitä juttua Tembestä, mutta mitä tämä "siirtolaisten roudaaminen Afrikasta" on? Kuka "ottaa tänne" "mamuja"?

Jos sinä päättäisit muuttaa Norjaan tai Ghanaan, niin tapahtuisiko se siksi, että joku "roudaa" tai "ottaa" sinut?

Anonymous said...

Yksi fanikerholainen lisää.

Kukkahattuterminologiassa Mateus lienee 'elitisti, joka kiistää rakenteellisen rasismin ja vihaa uhreja'. (Näin kävi hänen 'kollegalleen' Bill Cosbylle Yhdysvalloille tämän kehdattua syyttää maan mustia itseään näiden surkeasta tilanteesta).

reino said...

Oliko muuten tuo Bill Cosbyn kerettiläinen lausunto annettu jo ennen kuin slummien syrjäytyneet uhrit ampuivat hänen poikansa, jonka autosta oli puhjennut rengas väärässä kaupunginosassa? Tässä tapauksessa sekä tappamaan pakotettujen uhrien että tapetun uhrin ihonväri oli sama.

Vähän samantyyppistä kerettiläistä puhetta omia heimoveljiään kohtaan on muistaakseni Suomessa lausunut tunnettu asianajaja Heikki Lampela.

reino said...

Antti Kivivalli, kiitos kommenteistasi.

Jos minä päättäisin muuttaa Norjaan, niin se tapahtuisi siksi, että olen kuullut Norjan hyvistä palkoista (sosiaaliturvan perässä en muuttaisi). Minulla olisi työpaikka valmiina ja opettelin etukäteen norjaa. Akkurat. Minä voin tästä roudata itseni Norjaan ihan itse, koska se on lähellä. Sitä ennen joutuisin tietenkin varmistamaan norjalaisilta, että ovat valmiita ottamaan minut vastaan.

Kun ghanalaiset tai senegalilaiset jne. lähtevät kohti Eurooppaa, niin se tapahtuu nimenomaan niin, että joku (=ihmiskauppias) "roudaa" heidät vaikkapa Kanarian saarille maksua vastaan. Matkan hinta vastaa suunnilleen paikallista vuosipalkkaa. EU-maiden viranomaiset nimenomaan "ottavat" näitä laittomia maahantulijoita Eurooppaan, koska tulijat kieltäytyvät ilmoittamasta kotimaataan, jolloin heitä ei voida käännyttää.

Yksi roudauksen ja ihmiskaupan muoto on myös "perheiden yhdistäminen" väärennetyin asiakirjoin.

Roudausta tapahtuu myös pakolaiskiintiön puitteissa. Suomeen haetaan toiselta puolelta maailmaa ihmisiä, joilla ei ole mitään järkevää syytä olla täällä tai mitään tekemistä täällä. Asia pyhitetään sillä, että näin saadaan näille harvoille ja valituille taattua parempi elintaso kuin pakolaisleireillä. Sen sijaan, että autettaisiin kaikkia tasavertaisesti tai yritettäisiin vaikuttaa konfliktin päättymiseen. Nykyäänhän näitä pakolaisia joudutaan oikein erikseen houkuttelemaan Suomeen kertomalla Suomen korkeatasoisesta sosiaaliturvasta. Pakolaiset taitavat itsekin siis olla vähän sitä mieltä, että mitä järkeä meidän olisi sinne jonnekin Finlandiaan lähteä.

Mutta varsinainen suuri kansainvaellus ja superroudaus on vasta tulossa EU:n siirtolaiskiintiöiden myötä. Jokainen EU-maa joutuu sitoutumaan siihen, että maahan otetaan vuosittain tietty määrä siirtolaisia. Nimenomaan Afrikasta, koska sieltä tulevaa laittomien siirtolaisten tulvaa vastaan EU on tällä hetkellä voimaton. Asia olisi tietysti korjattavissa, mutta poliittista tahtoa ei vielä ole.

Anonymous said...

Reino hei: Bill Cosbyn ainoan pojan ampui tienlevikkeelle (oli vaihtamassa rengasta) venäläinen maahanmuuttaja. Googlaa Ennis Cosby Markhasev tms.

Mikhail Markhasev, 18-year-old Russian immigrant, is charged with roadside slaying of Ennis Cosby in Los Angeles two months ago; son of comedian Bill Cosby was 27; Police Chief Willie Williams says robbery was apparent motive, and Markhasev happened on Cosby changing tire on his expensive sports car;

Michael Chang, a convict and friend of Mikhail Markhasev, man convicted of murdering son of comedian Bill Cosby, testified before grand jury that Markhasev told him that victim took too long to hand over money and that he 'just blasted him'

Semmosta tv. Helppo-Heikki

reino said...

OK, kiitti Heikki. Hyvä että tulee väärät tiedot korjattua. Mulle oli ilmeisesti jäänyt muistiin vain uutisointi siltä ajalta, kun tekijä oli tuntematon ja ainoa tieto, että Mersun rengas puhjennut väärässä paikassa (bad neighborhood).