30.11.06

Valkoparraton imaami

- Hyvää, sanoi Valkoparraton mies, päivää. Onpas teillä muuten komea valkoinen parta.
- Hyvää päivää. Mitä te haluatte?
- Minä tulin hakemaan sitä Opetusministeriön monikulttuurivaroilla rahoitetun ylemmän palkkaluokan imaamin paikkaa, erikoisalana rukouskutsut ja esilukijan tehtävät.
- Mutta ettehän te ole edes muslimi. Eikä teillä ole partaa. Pitää olla parta.
- Tsot tsot, tästä on ollut puhetta: työnhakijan syrjiminen hänen uskonnollisen vakaumuksensa perusteella on Suomen laissa kielletty. Minulla on siitä oikein Halmeen, meidän uuden vähemmistövaltuutetun kannanotto. Lukekaas siitä. Kyllä arktinen pakanakin kelpaa imaamiksi.
- Mutta ettehän te osaa edes arabiaa. Miten te voitte huutaa rukouskutsuja minaareetista?
- Kyllä minä huutaa osaan. Minä olen ollut torikauppiaanakin. TÄÄLTÄ MAMMALLE KUUMAA MUSTAA MAKKARAA POSKEEN! HALVALLA MYYRÄÄN!
- Älkää huutako. Tämä moskeija on pyhä paikka. Ei saa huutaa.
- Ja kaunis moskeija onkin. Ihanko tämä kaikki on rakennettu veikkausvaroilla? Kyllä on hienoa. Onkos tuo muuten kultaa, mikä kiiltää?
- Menkää pois. Pitää osata arabiaa ja olla imaami, että voi lukea pyhää Koraania.
- Ei täydellinen kielitaito voi olla välttämätön vaatimus sivistysyhteiskunnassa. Sitäpaitsi teidän uskontonnehan vain rikastuu, jos minä esitän pyhän kirjan jutuista vähän erikoisempia tulkintoja.
- Syö täällä otta mukan.
- Mitä?
- Tule kaikki maustet. Äbäläwäbälä.
- Ahaa, nyt minä ymmärrän. Tehän yritätte olla niin kuin ette ymmärtäisi, mitä minä puhun. Hauska veikko. Mutta eihän tässä enää mitään puhumista olekaan, selvässä asiassa. Minä taidankin aloittaa hommat heti. Tuolla hissilläkös sinne minareetin huipulle pääsee?

______________
Suomessa asuva zimbabwelainen toimittaja ja opettaja Percy Mashaire kirjoittaa Hesarin artikkelissa Media hylkii maahanmuuttajaa (HS 30.11.2006), että
täydellisen suomen kielen ei pitäisi olla välttämätöntä viestimissä. "Eikö suomen kieli voi rikastua maahanmuuttajien erikoisesta kielellisestä ilmaisusta?"
Raha-automaattiyhdistys kertoo ylpeänä, että RAY:n tuki maahanmuuttajatyölle on liki kolminkertaistunut vuodesta 2000. Kun yhteenlasketut avustukset vuonna 2000 olivat vielä pari miljoonaa, vuonna 2006 tukea myönnetään jo 89 kohteelle yhteensä 7 miljoonaa euroa. Tämä on noin 2,4 prosenttia RAY:n eri järjestöille jakamasta 295,5 miljoonaa euron kokonaispotista. Suomessa asuvien ulkomaalaisten osuus väestöstä on vajaat 2 prosenttia, eli ainakaan RAY:n rahanjaossa heitä ei sorreta. RAY on myös tarmokkaasti taistellut aina EU-tasolla asti estääkseen muita rahapeliyrityksiä toimimasta Suomessa, koska silloin olisi olemassa se vaara, että suomalaisten hyväntahdon rahapeleihin käyttämät rahat valuisivat ulkomaalaisten taskuihin.

6 comments:

Anonymous said...

Sellaista se on.

Tulipa tuosta mieleen kuinka kaverini kerran koitti tilata kinkku-katkarapu-salamipizzaa Oululaisesta känkkymestasta. "kinkkua, katkarapuja ja salamia, kiitos" "kinkkinkitkarapu?" "siis kinkku, katkarapu _JA_ salami" "kinkkikitkarapu???". Pari kertaa kertaa tuo käytiin vielä läpi ja kaverini ajatteli että taisi mennä viesti perille.

No pizza tuli ja se sisälsi vain "kinkkikitkarapu" kuten paakari ylpeänä esitteli.

Kaverini siitä sitten mainitsemaan ja tästä alkoi inttäminen joka johti siihen että molemmat huusivat toisilleen kinkkikitkarapua joltisen aikaa kaverin vielä lisätessä siihen salamin aina muistaessaan.

Tilanne purkautui sitten siihen että koko kaveriporukka törmäsi isoon ääneen kiroillen pois ilman känkkyjä.

reino said...

Kinkkikitkarapu kuulostaa itse asiassa varsin herkulliselta. Veikkaisin, että kyseessä on kiinalaistyylinen inkiväärissä marinoitu jättiravun pyrstö.

Minusta on ihan hieno homma, että maahanmuuttajat ovat löytäneet mieleistään duunia pikaruoka-alalta. Sellainen asenne, että haluaa itse tienata leipänsä yrittäjänä mieluummin kuin istua kotona sossun loisena on erittäin arvostettava.

Olen myös huomannut, että ne ravintolanpitäjät, jotka haluavat jutella asiakkaidensa kanssa muutakin kuin ne pelkät perusjutut, oppivat suomea hyvinkin nopeasti. Siis sillä lailla kun kanta-asiakkaiden kanssa on tapana keskustella.

Anonymous said...

Mikähän instanssi ne päättää mihin veikkauksen rahat käytetään? En sano mitään siitä käytetäänkö niitä oikein vai väärin, mutta kiinnostavaa olisi tietää, että kuka niistä suurista rahavirroista päättää.
Helposti yleishyödyllisissä ja hyväntekeväisyyksissä katoaa idea ja tolkku, kun kukaan ei ole vastuusea, eikä kyseessä ole kenenkään rahat. varmaan veikkauksen rahat harkitaan huolella, mutta kaiken maailman nuorisovaltuustoilla ja mannerheiminlastensuojelun paikallisjärjestöillä on rahaa, jolle ei ole suunniteltu mitään käyttöä. Sitä annetaan yleensä ensimmäiselle pyytäjälle mihin tahansa pöhköön projektiin.

reino said...

pekka eskimo, RAY:n hallituksen ja yhdistyskokouksen jäsenistä löytyy tietoa tuolta:
http://www.ray.fi/avustustoiminta/tiedotteet/tiedote.php?id=110&l1=1

Periaatteessa siis poliitikkoja ja yleishyödyllisten järjestöjen edustajia. Luulen kuitenkin, että käytännössä rahanjaosta päättävät RAY:n "virkamiehet" tai siis vakihenkilökunta.

Minäkään en väitä, että näitä rahoja olisi käytetty oikein tai väärin, mutta niiden käyttö heijastaa aivan varmasti yhteiskunnassa vallitsevia suuntauksia. Eli maahanmuuttajatyöhön osoitetut rahat kolminkertaistuneet vuodesta 2000.

Anonymous said...

huom. pekka eskimo:

Mistä hitsistä sinä sen Veikkauksen tähän keksit?
Taidat olla yksi niitä puusilmiä jotka luulevat että lotto ja marketin raha-automaatit ovat samaa poliitikkojen virmaa, ja että lupamaksurahoilla kustannetaan MTV3:n ja Nelosen johtajien luksuslomia George W Bushin kesämökillä.

Sinulle tiedoksi: Ray on vuodesta 1938 asti ollut yleishyödyllisten vapaaehtoisjärjestöjen keskenään perustama rahankeruuyhdistys; sitä ennen peliautomaatteja sijoiteltiin ihan miten sattuu ja homma meinasi karata käsistä niin pahasti että se olisi kielletty kokonaan.

Ray on viimeiset lähes 70 vuotta hoitanut homman niin ettei vahinkoja (peliaddiktio) ole liikaa tullut, mutta tuottoja on sitä vastoin tullut tosi reilusti kansalaisjärjestöjen (kuten sotainvalidien) rahoitukseen. Veikkaus taas on alun perinkin valtion perustama osakeyhtiö ihan toisen tyyppistä pelaamista varten.

Se että RAY nyt ensimmäistä kertaa historiansa aikana aikoo jakaa 7 miljoonaa euroa maahanmuuttajien "kotouttamiseen", onkin sitten jo kokonaan toinen asia. En tykkää yhtään!

Itse olen RAY:llä töissä suoritusportaassa, joten en saa mielipidettäni julki niille jotka päättävät yhdistyksen avustuksenjakopolitiikasta.

Levittäkää sanaa, niin ehkä se ymmärretään RAY:nkin johdossa.

Vai mitä Mönkkis!

reino said...

Viimeiselle kommentoijalle: tässä taisi käydä niin, että se Veikkaus tuli ihan minun jutuistani. Pahoittelen väärinymmärrystä ja hyvä että saadaan faktat aina oikaistua.

Itse kukin voi pistää linkkiä vaikka tähän pakinaan tuntemilleen yleishyödyllisten järjestöjen edustajille. He sitten joko pohtivat tai eivät. Mutta eiköhän hauska tarina kirkasta itse kunkin kasvot. :)