23.11.06

Laulujoutsen, Suomen kansallislintu

Koska parodian tekeminen tästä maailmasta käy päivä päivältä vaikeammaksi, ajattelin tällä kertaa tarinoida teille Suomen kansallislinnusta. Laulujoutsen (Cygnus cygnus) on suuri, valkea sorsalintu. Sen "laulu" on kuin vaskipuhaltimen tai ison urkupillin ääni, syvä töötötys, joka on selvästi melodisempi kuin hanhien tööttäily. Laulujoutsen on yksiavioinen: parit pysyvät yhdessä koko elämänsä.

Itämerensuomalaiset ovat pitäneet monia vesilintuja pyhinä. Kaikkein pyhin linnuista oli joutsen. Joutsenta ei saanut vahingoittaa millään tavalla, ja joutsenen tappajan uskottiin tuhoutuvan pian itsekin.

Joutsen on mahdollisesti nähty yhdeksi niistä eläimistä, jotka voivat toimia yhteytenä tuonpuoleisen Tuonelan ja tämänpuoleisen elävien maailman välillä. Tähän viittaavat muun muassa kertomukset Tuonen joessa uivasta Tuonen joutsenesta.

Pyhyydestään huolimatta laulujoutsen oli häviämässä Suomesta metsästyksen ja pesänryöstöjen takia. Se rauhoitettiin jo 1930-luvulla. Nykyisin Suomessa on noin 2000 laulujoutsenparia.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella on surmatun laulujoutsenen korvausarvoksi määritelty 2018 euroa.

Britanniassa, monikulttuurin mallimaassa, sekopäisimmätkin kylähullut tietävät, mihin kannattaa vedota, jos tulee tehtyä jotain tyhmää: Shamsu Miah, 52, tappoi Ramadanin aikana puukolla puistolammikon joutsenen Llandudnossa, pohjois-Walesissa. Poliiseille hän perusteli tekoaan sillä, että "Olen muslimi, olen paastonnut, minun pitää syödä." Kiinniotettaessa Shamsulla oli paidassaan joutsenen verta ja hänen parrastaan roikkui höyheniä. (Valkoparraton mies ei ikinä tappaisi joutsenta.) Poliisit olivat kertoneet Shamsulle, että joutsen on rauhoitettu lintu ja kuningattaren eli Englannin kruunun omaisuutta. "Minä vihaan kuningatarta, minä vihaan tätä maata," kuului vastaus.

Jäämme odottamaan, että ministeri Tuomioja pyytää muslimiyhteisöltä anteeksi Suomen kansallislintuun kohdistunutta hyökkäystä ja maksaa Shamsulle 2018 euroa.

12 comments:

Anonymous said...

Olen kuullut, että suomalaiset metsästäjät, ilmeisesti hyvin perinnetiedottamat, ovat vaatineet joutsenten, kummankin maassamme esiintyvän lajin metsästyksen sallimista. Kaukana, niin kaukana on Yrjö Kokon 'Ultima Thule'!

Anonymous said...

Huomautan että nitistetty joutsen mitä todennäköisimmin oli aasialaista alkuperää oleva kyhmyjoutsen, englanniksi "mute swan".

reino said...

En voi kyllä käsittää, miksi joutsenia pitäisi metsästää. Eikös ne maistu pahalle? Ainakin raakana ja höyhenineen.

urogallus, kyllä se tosiaan artikkelin mukaan oli tuo "mykkä joutsen" eli kyhmyjoutsen. Meinaatkos nyt, että huominen mielenosoitus walesilaisia kylähulluja vastaan Ateneumissa "Lemminkäisen äiti" -taulun edessä on nyt sitten peruutettu? ;)

Anonymous said...

Käsittämätön toi koko ramadan muuten. Mun normaali syömisrytmi on sellanen että aamulla ja töissä en syö mitään. Vedän illalla sitten apetta. Raskasta ruumiillista työtä teen. Mikä tossa ramadanissa on siis se kauhee koetus? Kuuluuko siihen kenties jotain mitä ei tällänen matalasti koulutettu syrjäytyjä tiedä?

reino said...

Sullahan on meikkis ihan selkeä soturidietti tuossa (warrior diet). Varsinkin jos aloitat iltamässäyksen syömällä pihvin rehuilla ja vedät vasta lopuksi hiilihydraatteja, jos siltä tuntuu. Tämä ei sinänsä liity mihinkään. :)

Ramadanissa on kovaa se, että raskaan työpäivän jälkeen joutuu vielä illat juoksemaan puistossa pulujen perässä.

Anonymous said...

Tiesitkö, että Suomen kansallislintu laulujoutsen oli 1950-luvun alussa vähällä kuolla sukupuuttoon metsästyksen ja munien ryöstämisen vuoksi. Eläinlääkäri ja kirjailija Yrjö Kokko julkaisi joutsenta puolustavat kirjat Laulujoutsen - Ultima Thulen lintu ja Ne tulevat takaisin. Tämän jälkeen ihmisten [suomalaisten] asenteet alkoivat muuttua ja joutsenkannat elpyä. Nykyään laulujoutsen on rauhoitettu ja yleinen koko Suomessa.

http://www.hel2.fi/kaumuseo/mammutistamarsuun/laulujoutsen.htm

Myytti laulujoutsenesta on huuhaata niin kuin muutkin "kansallismielisten" myytit. Laulujoutsenet muuten elelevät "pullasorsina" Tanskan salmissa ja Pohjanmeren rannoilla talvisin.

(Arvaa vaan nostanko haloon, jos et julkaise tätä kommenttia.)

reino said...

No mitä, onko retardo jäänyt koukkuun "nuijan" juttuihin? ;)))

Missäs meinasit nostaa haloon, jos en julkaise sun kommentteja? :)

Mites se laulujoutsen nyt huuhaata on? Komea lintu, vaikka vähän pullasorsinahan ne täällä Suomessakin elelee. Voisitko viihdyttää meitä luettelemalla muitakin "kansallismielisiä" myyttejä, jotka ovat paitsi huuhaata, ilmeisesti myös äärimmäisen vaarallisia. Talvisodan henki, Tali-Ihantalan ihme, Lalli, hakkapeliitat, suurina nälkävuosina vilja-aitan oven viereen varastamiseen sortumatta nääntyneet yh-äidit, suomalaisten rehellisyys yleensä, sauna, viina, terva? Mitä vielä? ;)

Anonymous said...

Anteeksi nyt vain, että ymmärsin, että kunnon valkoparraton suomalainen ei siedä sitä, että joku uskonnollinen britti syö joutsenen (aasialainen kyhmyjoutsen), koska se on Suomen kansallislintu (ei ole).

Kun käy ilmi, että suomalaiset ovat omat joutsenensa melkein sukupuuttoon tappaneet syömällä ja briteille munia myymällä, niin jo reinot eivät pysty myöntämään myyttiänsä myytiksi. Kansallislintumme elää ja voi hyvin, koska eliitti huomasi suojella sitä suomalaisilta paskiaisilta.

(Same old disclaimer.)

Anonymous said...

No mitä, onko retardo jäänyt koukkuun "nuijan" juttuihin?

Sun kanssas on helppo asioida.

reino said...

Vanha kunnon "tappavathan suomalaispaskiaisetkin joutsenia" -argumentti! :D

Se on kuule sillä lailla, että kun äbäläwäbälää ruvetaan oikein kunnolla huutamaan, niin sen kulloisenkin loukatun objektin määritelmää laajennetaan tarpeen mukaan.

Nyt minä Arktisten Pakanoitten Shamaanin ominaisuudessa määrään, että kaikki joutsenet ovat pyhiä. Ja niistä verkolla pyydystetyistä pikkulinnuista tulee berlusciooneille kans vähän sanomista.

Jos oikein tarkkaan luet, niin kyllä se maininta joutsenen melkein sukupuuttoon kuolemisesta oli jo siellä alkuperäisessä tekstissä. Lappalaiset ilmeisesti kaikkein innokkaimmin metsästivät. Liittyi jotenkin heidän kulttuuriinsa.

Minkä takia mä muuten näitä sulle selitän? :)

Anonymous said...

Vanha kunnon "tappavathan suomalaispaskiaisetkin joutsenia" -argumentti! :D

Varsinkin pyhiä suomalaisia joutsenia.

(Please, julkaise tämäkin, please!

Anonymous said...

Suomalaisten ja saamelaisten noidan varusteisiin kuului ja kuuluu joutsenennahasta tehty pussi. Luuletko että joku puistosta verekseltään napattu musulmaani voisi kertoa, mihin hän *oikeasti* tarvitsi joutsenta? Musulmaanien ja kristittyjen luopioiden nk. "uskoonhan" kuuluu se, että pyhillä paikoilla uhraavat tapetaan ja seidat hävitetään.