15.4.07

Friday the 13th saa traktorin

Viime perjantaina juhlittiin Pahat pehmolelut -lyhytelokuvan ensi-iltaa. Koska perjantai oli myös 13. päivä, kaverini intoutuivat muistelemaan, miten jo nuorena olin hyvin nuiva. Ilmeisesti kavereilla on parempi muisti kuin minulla, koska olin jo onnellisesti unohtanut Friday the 13th Nkm'Bongon tarinan.

Kaikki alkoi eräässä tamperelaisessa ainejärjestössä vajaat 20 vuotta sitten. Ainejärjestön nupullaan olevat kukkahattutädit olivat päättäneet harjoitella yhteisten rahojen käyttöä hyvän omatunnon ostamiseen hankkimalla ainejärjestölle afrikkalaisen kummilapsen. Pojasta tiedettiin sen verran, että hänen nimensä oli Friday ja hänen isänsä oli vaikea ihminen. Äiti puolestaan oli kuollut traagisten olosuhteiden vallitessa. Minä tietysti vastustin kokouksessa jyrkästi moista hullutusta ja todennäköisesti esitin vaihtoehtoisena toimintamallina, että juodaan mieluummin ne rahat itse. Edustamani kanta jäi karvaasti tappiolle, kun tytöt pistivät Agit Proppia soimaan ja saarnasivat kansojen välisestä solidaarisuudesta.

Asia jäi kuitenkin kismittämään sen verran, että kirjoitin myöhemmin ainejärjestölehteen pakinan, jossa seikkaili mm. Friday the 13th Nkm'Bongo. Tarinassa hän osoittautuu nuoren orpopojan sijasta 42-vuotiaaksi työttömäksi putkiasentajaksi (naivissa nuoruudessani nähtävästi kuvittelin, että Afrikassa ihmiset kouluttautuvat johonkin ammattiin). Friday the 13th ei voi uskoa onneaan saadessaan Suomesta tuhansien puntien rahalähetyksen (ei se kummilapsen elättäminen varmaankaan ihan niin kallista ollut). Tarina jatkuu: "Sisimmässään Friday the 13th kiitti sinisilmäisiä skandinaaveja. Nyt hän voisi vihdoinkin toteuttaa hartaimmat toiveensa. Ensi töikseen Friday the 13th Nkm'Bongo osti 37 vaimoa, kuusi vuohta ja Valmetin traktorin. Traktorilla oli kiva lähteä kavereiden kanssa naapurikylään maissikiljulle, mahtuivathan lavalle lähes kaikki kylän aikamiespojat. Kolmenkymmenenseitsemän vaimon kanssa taas oli mukava pistää pientä potkua kehitysmaiden väestönkasvuun, ja vuohet puolestaan toivat tervetullutta vaihtelua. Ihmeekseen Friday the 13th huomasi, että aina rahojen saapumisesta lähtien häntä oli himottanut aivan perkeleellisesti. Kaiken kaikkiaan Friday the 13th Nkm'Bongon elämä oli siis kaunista ja makeaa."

Kuten kaikki näkevät, tuo hyvin varhainenkin reinopakina oli jo varsin sävytteisviritteinen ja nuiva. Ehkä minun olisi aika päivittää jämähtäneitä asenteitani. Onhan tuon jälkeen vesi virrannut Tammerkoskessa kahden vuosikymmenen ajan.

Paljon muutakin on tapahtunut. Pikku-Friday on varmasti jo aikamies. Hänellä tuskin on 37 vaimoa, mutta todennäköisesti kuitenkin jo oma perhe tai useampikin. Afrikan väkiluku on tällä välin kasvanut 50 prosentilla n. 600 miljoonasta 900 miljoonaan. Tämä siitä huolimatta, että useat Afrikan maat ovat pysyvästi nälänhädän partaalla ja YK:n ruoka-avun varassa. Jatkuvat sisällissodat ja kansanmurhat, kuten Ruandan ja Darfurin etniset puhdistukset ovat vaatineet miljoonia kuolonuhreja. Kaiken lisäksi tuon pakinan kirjoittamisen jälkeen on keksitty AIDS, joka tekee kymmenistä tuhansista lapsista Fridayn kaltaisia orpoja, vaikka siihen on toki keksitty toimivat ja aidosti afrikkalaiset parannuskeinot, kuten pikkuvauvojen raiskaaminen sekä yrtti- ja banaanihoidot.

Etelä-Afrikka on vapautunut valkoisen vähemmistön sortovallasta. Myös Zimbabwe on hankkiutunut eroon valkoisista sortajista, minkä johdosta maata jäytää jättimäinen inflaatio sekä nälänhädän ja sisällissodan uhka. Etelä-Afrikan tasavalta seurannee samalla tiellä. Itsenäistyminen ei ole poistanut Afrikan ongelmia, kuten Sampo Terhon erinomainen mielipidekirjoitus Turun Sanomissa toteaa.

Suomen kehitysavussa on siirrytty Valmetin traktoreiden ja suomalaisyritysten toteuttamien infrastruktuuriprojektien lahjoittamisesta kaivonporauksen kautta suoraan budjettitukeen. Se tarkoittaa sitä, että rahat annetaan suoraan kehitysapua saavan valtion budjettiin, josta gepardisuikkadiktaattorit voivat vapaasti käyttää ne haluamaansa tarkoitukseen, kuten esim. uusien mersujen ostamiseen koko hallinnolle. Siihen verrattuna yhden kummilapsen elättäminen on hyvinkin fiksu ja mahdollisimman vähän haittaa aiheuttava kehitysavun muoto.

Ehkä minun ei sittenkään kannata ihan vielä päivittää asenteitani. Jos on 20 vuotta sitten keksinyt hyvän vitsin, jota voi toistella eri muodoissa vuosikymmenestä toiseen, niin mitä sitä vaihtamaan.

5 comments:

reino said...

Tähän pitää lisätä vihreän Jussin Vieraskirjassa antama kirjallisuuskritiikki reinoblogiin liittyen. On mukava välillä saada palautetta tällaisessa laajemmassa ja viiltävän analyyttisessa muodossa. Erityisesti tykkäsin siitä kohdasta, missä oli niitä surusilmäisiä hippityttöjä.

Sinulla on blogi-kirjoituksissasi yksi vitsi, jonka kerrot tuhat kertaa.

Lähtökohtasi on jotenkin nihilistinen, voimaton, luovuttanut. Huumoriisi (kuka sen huumoriksi näkee, kaikki suinkaan eivät) ei sisälly kauneutta, toivoa, sympaattisuutta.

Asenne on kädet pystyyn nostava, mutta tyytyväinen, että ainakin itse on ollut oikeassa, ja nyt on siksi oikeutettu viimeisillä yhteiskunnallisilla voimillaan ivaamaan väistämättömän tuhon rakentavia 'väärässä olijoita'.

Siksi sinusta on varmasti hauskaa kutsua ihmisiä neekereiksi ja hauskuutta mieltäsi tuntikaupalla sillä, millaisin sanankääntein surusilmäiset hippitytöt varmasti saisi tuohtumaan - nauraen jo pelkälle ajatukselle - koska millään ei ole mitään väliä, sillä ei ole mitään väliä kuitenkaan.

Runkkukerho on aika kuvaava, eikä mitenkään totuuspohjaton termi tällaiselle ghettoutumiselle.

Olette kuin Ranskan lähiöiden nuoret toisen ja kolmannen polven siirtolaiset, jotka kieltäytyvät integroitumasta. Tällaiselle poliittiselle mielenlaadulle valtavirran välttäminen on päinvastoin itseisarvo. Ette edes halua integroitua tuollaisella asenteella. Olisihan vallan kauheaa, jos ei enää voisikaan maiskutella rasistisilla puheillaan ja toivolla siitä, että edes yksi hassu eksyisi sinne omaan blogiin niistä tuohtumaan, eikä voisikaan niin paljon tiedostavampana ja viisaampana ja realistisempana yksilöiden ja nimeten nauraa yhteiskunnan rapauttaville punavihertädeille, heille yksilöiden ikävyyksiä toivoen.

Valkokaulukseton mies voi hyvää päivää miten infantiilia meininkiä.

kojootti said...

Minun suosikkilauseekseni puolestaan muodostui:

"Ette edes halua integroitua tuollaisella asenteella."

Aika hyvä pointti. Näinhän se menee kaikilla muilla osapuolilla paitsi hyödyllisillä idiooteilla. He ovat ainoa joukkue, joka suostuu aktiivisesti integroimaan oman hyvinvointinsa ikkunasta ulos. Ja tietysti muiden siinä samassa.

Tämä em. joukkue on tosiaan niin "hyvä" vitsi, että sitä kuuntelee mieluusti tuhannen kertaa eri variaatioissa.

Jatka samaan malliin reino, äläkä anna vihreä-Jussin kiihkeästi liehuvan punalipun hämätä.

reino said...

Sori kirjoitin epäselvästi. Siis nimimerkki vihreä, joka ankarin mutta musertavin sanakääntein laittoi minut ruotuun Jussi Halla-ahon Vieraskirjassa
http://www.freebok.net/books/scripta/view.html

Anonymous said...

Heh, yksi pigmenttihaasteellinen kaverin kaveri hikeentyi tosissaan kaverin kutsuessa sitä leikillisesti Perjantaiksi.

Muhammed karikatyrer Muhammed pilakuvat olkoon aina ajankohtaisia kuten tieto siitä ettei islam ole uskonto eikä tarvitse uskonrauhansuojaa lain. Seppo Lehto kansakunnallinen herättäjänne luo toivoa said...

Muslimit ovat tulleet tietoisiksi uudesta profeetastaan

Muslimien uuden profeetan nimi on Seppo Lehto

Nyt odotamme miten vanhan profeetan coup d`etat onnistui ja mikä on muslimien palaute

Seppo Lehto new muslim prophet
Tampere Finland