13.10.11

Lieksa, maailman rasistisin kaupunki

Perinteinen Maailman rasistisin paikkakunta -äänestys on jälleen pyörähtänyt käyntiin. Mehän kaikki muistamme, miten kuutisen vuotta sitten toimittajat huutoäänestivät Kajaanin maailman rasistisimmaksi kaupungiksi. Kajaani sai tämän kunnian, koska siellä oli lehtitietojen mukaan tapahtunut "pitseriayrittäjän, hänen henkilökuntansa sekä asiakkaiden ilmeisen suunniteltu joukkopahoinpitely (IL)", jossa "kymmenen suomalaista rasistia pahoinpiteli neljä maahanmuuttajaa Istanbulissa sisällä eikä Kajaanin poliisi tullut ajoissa apuun (HS)".

Tapahtumien johdosta Kajaaniin perustettiin rasismin vastainen verkosto ja palkattiin kaksi uutta rasismityöntekijää tekemään asennekasvatusta työpaikoilla ja kouluissa. Aidon suvaitsevaisuuden edistämiseksi kaupunkilaisille järjestettiin elonkorjuujuhlat, joissa suomalaisilla oli mahdollisuus tutustua maahanmuuttajien kulttuuriin ja tansseihin. Kajaanilaiset suorittivat heille määrätyt katumusharjoitukset nöyrinä. Tarina päättyi siihen, että vain maahanmuuttajat tuomittiin pitseriakahinaan liittyneistä pahoinpitelyistä sakkoihin.

Nyt tapetilla on Lieksa, jonne on lyhyessä ajassa muodostunut elinvoimainen maahanmuuttajayhteisö, kun noin 220 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa on muuttanut läheisestä vastaanottokeskuksesta Lieksan kaupungin tyhjillään olleisiin vuokrakerrostaloihin. Jokainen voi itse kuvitella, millaisia seurauksia tällainen äkillinen väestönsiirto aiheuttaa noin 9500 asukkaan keskusta-alueella. Ongelmat huipentuivat viime viikonloppuna paikallisessa ravintolassa somalien ja suomalaisten väliseen joukkotappeluun, jossa nyrkit ja puukot heiluivat puolin ja toisin. Poliisilla ei ole varmuutta, mikä johti miesten välienselvittelyyn, mutta Iltalehti ennakoi: Raju puukkotappelu - motiivi rasistinen?

Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Kai Markkulan määräyksestä poliisi "on ottanut avoimen ja rehellisen linjan suhteessa rasistisiin rikoksiin. Jos rikoksen kohde on maahanmuuttajataustainen, poliisi kirjaa rikoksen rasistiseksi." Tämän jälkeen lehdistö pääsee sitten hehkuttamaan, että "Jopa puolet Pohjois-Karjalan rasismirikoksista tehdään Lieksassa". Lieksan 29 "rasismirikoksessa" oli pääosin kyse ilkivallasta, kuten maahanmuuttajien autojen rikkomisesta tai seinien töhrimisestä. Jokainen auton rikkominen kaupungin vuokratalon parkkipaikalla siis kirjataan "rasismirikokseksi", jos auto kuuluu maahanmuuttajalle.

Paikallinen päälehti Karjalainen painottaa, että Rasistinen rikos on suuri häpeä. Rasisminvastaisen työryhmän pari vuotta sitten julkaisemassa rasisminvastaisessa esitteessä kerrotaan ihan selvällä suomella miten rasismi tunnistetaan: "Tärkeintä rasismin tunnistamisessa on yksilön oma kokemus siitä, että häntä on loukattu rasistisesti. Rasismi ei aina ole väkivaltaista, pahantahtoista ja helposti havaittavaa. Ihmiset voivat myös tietämättään loukata toisiaan. Aina rasismia ei tunnista rasismiksi, vaan siitä kertoo määrittämätön paha olo. Tällaista piilossa olevaa rasismia kutsutaan arjen rasismiksi."

Kaikesta tästä rasisminvastaisesta työstä huolimatta kovakalloiset lieksalaiset nuoret eivät näytä tulevan toimeen somalinuorten kanssa.

Lieksalaiset päättäjät ovat päättäneet, että nyt on otettava käyttöön äärimmäiset toimenpiteet. On järjestettävä yleisötilaisuus maahanmuuttajakysymyksistä otsikolla "Lieksalaiset monimuotoistuvassa maailmassa". Lieksan kulttuurikeskuksen Brahe-saliin raahataan vaikuttava joukko sosiaalitätejä, joilla on kaksiosainen sukunimi. Heidän tehtävänsä on laulaa kuorona lieksalaisille, että maailma monimuotoistuu ja maahanmuutto on rikkaus. Heitä säestämään tulee ihan oikea prosessioikeuden professori, joka kertoo, että rasismi on rikos. Tilaisuuden päätteeksi somalialainen Mubarik ja kamerunilainen Ulruth Ndigue esittävät etnistä musiikkia ja kaikki osallistujat voivat tanssia reggaen ja notkeiden afrorytmien tahdissa.

On se nyt saatana, jos ei rasismi tällä tokene.

Lue myös Vasarahammerin Kuinka tavallisista ihmisistä tulee rasisteja.

***

Päivitys 21.11.2011

Äärimmäisetkään toimenpiteet eivät ole riittäneet. Lieksalaisten ankara rassismi ei ole laantunut mihinkään, vaan poliisi on ollut pakotettu ottamaan kiinni 8 lieksalaista, koska he ovat kirjoittaneet Facebookiin. Kiinniotetuista yksi oli 15-vuotias tyttö ja muut olivat 20-50-vuotiaita miehiä. Kahdeksan ihmistä, joista yksi on vasta 15-vuotias tyttö joutui siis viettämään viikonlopun poliisivankilassa, koska he olivat kirjoittaneet Facebookiin. Nyt sitten veikkauksia kehiin: mahtoivatkohan nämä ihmiset parantua rassismistaan jouduttuaan putkaan? Vai onko siitä seurannut vitutus niin kova, että nyt viimeistään alkaa tapahtua ihan tosissaan? Käsittääkseni monella vapaustaistelijalla tai muulla terroristilla ensimmäinen vankilakeikka on ollut lopullinen käännekohta radikalisoitumisessa.

Seuraavaksi suvaitsijat aikovat turvautua vieläkin raskaampiin toimenpiteisiin. Suomalaisten kollektiiviseen muistiin on painautunut kohtaus Täällä Pohjantähden alla -elokuvasta, kun paroni soittaa Helsingistä kasakoita pistämään alustalaiset kuriin. Suvaitsevaiset päättivät soittaa Helsingistä apuun taidekeskus Kassandran!

KANSALAISTAPAHTUMA LIEKSASSA Tavataan ja jutellaan

Kansainvälinen Taidekeskus Kassandra saapuu Helsingistä. Tule viettämään elämyksellinen päivä!

La 26.11.2011 Timitran Linna klo 13.00 – 15.30

Mukana: Teatteriohjaaja Ritva Siikala, Kassandra ry:n toiminnanjohtaja, Etnisten suhteiden neuvottelukunnan Hyvän tahdon lähettiläs, vuoden 2011 pakolaisnainen Saido Mohamed, Kassandran näyttelijä ja kulttuuripedagogi Fatima Usman ja Somaliliiton puheenjohtaja Abdirashid Awad Dirie

OHJELMA
Avaussanoja
Vapaata keskustelua
Fatima Usman tanssittaa
Monikulttuurinen Lieksa -projekti  http://www.mokuli.fi/
Ritva Siikala & Fatima Usman: Dialogi näytelmästä Zambezi
Lieksan Tukipiste: sambusoja, piiraita, kahvia ja teetä
Keskustelu jatkuu

TERVETULOA!
Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

Fatima Usman tanssittaa! Ritva Siikala syyllistää! Sambusoja ja teetä!!

Joko nyt vihdoin lieksalaisten rassismia talttuisi?

***

Päivitys 8.12.2011

Tarina jatkuu ja senkun paranee:

Iskelmä Rex: Lieksan kaupunki palkitaan rasismiongelmaan tarttumisesta. Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt tänään vuoden 2011 Turvallisuusteko- kunniakirjan Lieksan kaupungille asenneilmapiirin muokkaamisesta aktiivisin toimenpitein moniarvoisuutta kunnioittavaksi. Huomionosoituksen otti vastaan Lieksan kaupunginjohtaja Esko Lehto ja paikallisen somaliyhdistyksen puheenjohtaja Muqtar Nuur. Turvallisuusteko-palkinnolla aluehallintovirasto haluaa tuoda esille turvallisuuden merkitystä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto myöntää vuoden 2011 Turvallisuusteko-kunniakirjan Lieksan kaupungille asenneilmapiirin muokkaamisesta aktiivisin toimenpitein moniarvoisuutta kunnioittavaksi.

Kyseessä on toinen Itä-Suomen aluehallintoviraston myöntämä Turvallisuusteko -palkinto.

Ensimmäinen annettiin vuosi sitten Mikkelissä käyttöpäällikkö Arto Niemiselle Suur-Savon Sähkö, Järvi-Suomen Energia Oy:stä erittäin hyvästä yhteistyöstä eri toimijoiden kanssa kesän 2010 myrskytuhojen korjaamisessa.
Näyttää siltä, että turvallisuusteot senkun paranevat vuosi vuodelta. Toimiva sähköverkko kuulostaa jotenkin niin tylsän impivaaraiselta ja umpioituneelta moniarvoiseen asenneilmapiiriin verrattuna.

Yritä tästä nyt tehdä parodiaa.

5 comments:

reino said...

Maahanmuuttajien autoihin kohdistunutta ilkivaltaa voidaan pitää sitäkin törkeämpänä rasistisena rikoksena, kun otetaan huomioon ne kovat uhraukset, joita nämä nuoret miehet ovat joutuneet tekemään auton saadakseen: ei ole mikään pikkujuttu säästää 2000 euroa ajokorttia varten ja vähintään 1000 euroa autoa varten, jos ainoa tulonlähteesi on peruspäiväraha, josta pitää vielä maksaa eläminenkin. Ja diskossakin pitää välillä käydä. Saavutus on sitäkin kunnioitettavampi, kun tiedämme, että nämä nuoret ovat asuneet Lieksassa vasta noin 1,5 vuotta ja sitä ennen viettäneet ehkä toiset 1,5 vuotta vastaanottokeskuksessa vieläkin pienemmällä sossurahalla.

Kukaan suomalaisnuori ei pystyisi säästämään noin pienistä tuloista auto- ja ajokorttirahoja, joten ovatkin ilkeät perunanenät sitten ryhtyneet levittämään rasistisia huhuja maahanmuuttajamyönteisistä sossun tädeistä, jotka jakavat harkinnanvaraista sosiaalitukea kuin omaa tavaraansa.

Yhteisten verovarojen käytön pitää tietenkin perustua ehdottomaan yhdenvertaisuuteen.

Stefan said...
This comment has been removed by the author.
Stefan said...

Nuo autot tosiaan ihmetyttävät.

Vakuutus maksaa vuodessa monta sataa, käyttömaksu vielä päälle. Polttoaineen hintakin on hirveä.

Suomalaisella työttömällä sosiaalihuollon asiakkaalla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta hankkia ja ylläpitää autoa.

Olen miettinyt, että jos näitä kuluja ei suoraan makseta sosiaalihuollon tiskiltä, niin kyllähän ne kuitenkin yhteiskunnalta tulevat.

Mahdollisuuksia lienevät naispuolisten perheenjäsenten tukirahojen ja vaikkapa lapsilisien omiminen nuorukaisen käyttöön. Jos vuokran jättää maksamatta ja käyttää rahat muuhun, niin sosiaalihuolto lienee velvollinen sen vuokran maksamaan, muutenhan perhe joutuu pakkaseen. Ehkäpä sosiaalihuollon hankkimat kotitaloustavarat ja elektroniikka myydään ja saadaan maksusitoumuksella uudet tilalle.

Onhan noita mahdollisuuksia. Tämä järjestelmä taitaa sopia myös sosiaaliviranomaiselle. Näin voidaan rehellisesti sanoa, että autoihin ei ole annettu rahaa.

Olisi mielenkiintoista saada joku kokenut sosiaalihuollon väärinkäyttäjä paljastamaan ammattisalaisuuksia. Tarkoitan että tällaisista kikoista voisi varmaan kirjottaa kokonaisen romanin.

Yrjöperskeles said...

"Tärkeintä rasismin tunnistamisessa on yksilön oma kokemus siitä, että häntä on loukattu rasistisesti. Rasismi ei aina ole väkivaltaista, pahantahtoista ja helposti havaittavaa. Ihmiset voivat myös tietämättään loukata toisiaan. Aina rasismia ei tunnista rasismiksi, vaan siitä kertoo määrittämätön paha olo. Tällaista piilossa olevaa rasismia kutsutaan arjen rasismiksi."

Toi on sinänsä nerokas lause puolestaloukkaantujakoneiston kannalta. Se kun mahdollistaa aina vaan uusien erityisasiantuntijoitten ja projektipäälliköitten palkkaamisen & virastojen perustamisen tutkimaan aihetta "voisiko tässä maailmassa olla vielä joku asia, minkä saattaisi tulkita rasismiksi?".

Myös minä olen muuten oppinut, että kaksiosaisilla sukunimillä varustettuja sosiaalitätejä kannattaa väistää takavasemmalle ja häipyä paikalta.

reino said...

Poliisi on ryhtynyt määrätietoisiin toimiin lieksalaisten palavan rasismin kukistamiseksi. Peräti 8 kiinniotettua viettää viikonloppunsa poliisivankilassa:

Pohjois-Karjalan poliisi on aloittanut esitutkinnan Lieksassa paljastuneesta maahanmuuttajien uhkailuista yhteisöpalvelu Facebookissa.

Poliisi otti perjantaina kiinni kaksi nuorehkoa miestä epäiltynä törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja kuusi muuta epäiltyä lievemmästä kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ei muista yhtä laajaa kiinniottoa tällaisissa yhteyksissä.

”Tämä on kyllä hyvin poikkeuksellinen tapaus, mutta jos epäilyjä on, niihin pitää heti puuttua. Lähtökohtaisesti pidän tätä ihan oikeana toimenpiteenä", Paatero sanoo.
..
Lieksan-jutussa epäiltynä on kaikkiaan yhdeksän lieksalaista, joiden iät vaihtelevat 15:sta yli 50 ikävuoteen. Yksi yhdeksästä epäillystä on nainen.

"Siirrämme kiinniotetut tänään Joensuun poliisivankilaan, ja heidän kuulustelunsa alkavat heti lauantaina", kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Antti Arponen."