21.11.06

Kajaani, maailman rasistisin kaupunki

Elokuussa 2005 pienestä Kajaanin kaupungista kuului kummia. Siellä oli lehtitietojen mukaan tapahtunut "pitseriayrittäjän, hänen henkilökuntansa sekä asiakkaiden ilmeisen suunniteltu joukkopahoinpitely (IL)", jossa "kymmenen suomalaista rasistia pahoinpiteli neljä maahanmuuttajaa Istanbulissa sisällä eikä Kajaanin poliisi tullut ajoissa apuun (HS)".

Lehdet kiiruhtivat leimaamaan Kajaanin "varoittavaksi esimerkiksi" ja "maahanmuuttajia hakkaavien umpimetsäläisten kaupungiksi". Toimittajat ja kuvaajat ajoivat pimeässä ja sateessa pitkin "Suomen rasistisimman kaupungin" autioita katuja, ottivat synkkiä kuvia ja pohtivat kilvan, että arktinen hysteria vai mikä se saa ihmisen käyttäytymään hirvittävimmällä mahdollisella tavalla. Eli rasistisesti. Varmuuden vuoksi lehtijuttuihin otettiin mukaan jokainen pahoinpitely, joka ikinä oli tapahtunut jollekin Kajaanissa asuvalle maahanmuuttajalle. Kajaanilaiset asetettiin kollektiiviseen vastuuseen siitä, että moskovalaiset skinheadit hakkasivat afganistanilaisen Ubaedullan metrossa ja siitä, että kymmenen vuotta sitten tamperelainen skinhead pahoinpiteli nigerialaisen Okuogumen suomalaisen vaimon kadulla kaksi viikkoa ennen kuin tämä synnytti. Esiin kaivettiin jopa Musta Pekka -pelikortit todisteeksi suomalaisen rasismin alkujuurista.

Kajaanin kaupunki kiiruhti kirkastamaan rasismin tahraamia kasvojaan: kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajat lähtivät pizzeria Istanbuliin manifestilounaalle - rasismia vastaan! Kainuun Sanomien toimittaja ja valokuvaaja otettiin mukaan todistajiksi.

Kajaaniin perustettiin rasismin vastainen verkosto ja palkattiin kaksi uutta rasismityöntekijää tekemään asennekasvatusta työpaikoilla ja kouluissa. Kotouttaja Kirsi Jurvansuu Kainuun monikulttuurisesta toimintakeskuksesta Monikasta kertoi Hesarissa 9.10.2005, että "Rasismin vastaista verkostoa varten kootaan yhteen kansalaisjärjestöt ja muut toimijat tämän kuun lopulla pohtimaan, miten kaupungista tehdään aidosti suvaitsevainen."

Aidon suvaitsevaisuuden edistämiseksi kaupunkilaisille järjestettiin elonkorjuujuhlat, joissa suomalaisilla oli mahdollisuus tutustua maahanmuuttajien kulttuuriin ja tansseihin. Jälleen kerran tutustuminen siis kulki siihen suuntaan, että suomalaisten on tutustuttava maahanmuuttajien kulttuuriin. Afrotanssia ja asennekasvatusta. Ei puhettakaan siitä, että maahanmuuttajat olisi viety makkaranpaistoon ja lavatansseihin.

Nöyrinä kajaanilaiset suorittivat heille määrätyt katumusharjoitukset. Tiesiväthän he syyllistyneensä tietämättään rikoksista kauheimpaan. Suvaitsevaisuuskasvatusta jatkettiin ankarasti. Mutta siinä vaiheessa, kun julkisuuteen alkoi tihkua tietoja, että kyseessä taitaakin olla ihan tavallinen nuorten miesten rähinä, jonka sitäpaitsi maahanmuuttajat aloittivat, lehdet yhtäkkiä vaikenivatkin aiheesta kokonaan.

Nyt tästä rähinästä on sitten olemassa käräjäoikeuden päätös, jonka mukaan neljä maahanmuuttajaa tuomittiin sakkoihin pahoinpitelyistä. Tapahtumien kulku on hieman epäselvä, koska osapuolien kertomukset ovat ristiriitaiset. Mitään rasistista motiivia ainakaan suomalaisten osalta ei ole todettu.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, haluaako yksikään lehti pyytää kirjoitteluaan anteeksi kajaanilaisilta. Tai ehkä Jari Vilénillä olisi jotain sanottavaa. Aikanaanhan hän totesi, että "Sisäministeri Kari Rajamäen tulee puuttua tunnetulla tarmollaan Kajaanissa päätään nostaneeseen rasismiin." Entä mitäs nyt tulisi tehdä?

4 comments:

Anonymous said...

Veikkaan että mitään anteeksipyyntöjä on turha odottaa niin lehdiltä kuin poliitikoiltakaan. Katsos kun kyllähän ne kajaanilaiset kuitenkin (piilo)rasisteja ovat, vaikka tämä kyseinen yksittäistapaus nyt osoittautuikin ihan päinvastaiseksi.

Anonymous said...

Valkoisen miehen pahasti sanottu sana on todellakin rikoksista pahin. Tästä saatiin taas hyvä osoitus, kun muutamat mustat tulivat häiritsemään koomikko Michael Richardsin esitystä ja tämä sanoi miehiä neekereiksi. Hirveä haloo nousi, kuinkas muutenkaan. Hauskaa, kun Richards vielä sanoi lavalla ollessaan, että nyt hänet varmaan pidätetään asian johdosta.

Videot löytyvät youtubesta miehen nimeä hakusanana käyttäen. Suomalainen lehdistö uutisoi asiasta tutun molempia osapuolia tasapuolisesti kohtelevalla tavalla esimerkiksi täällä:

http://www.iltalehti.fi/viihde/200611215393605_vi.shtml

Anonymous said...

Taidatpa reino olla tämän skenen paras bloggaaja Jussin ohella.

Anonymous said...

Vai että maailman rasistisin kaupunki..

Mieleen tulee elävästi 90-luvulla tehty lyhytelokuva, anarkistinen parodia "Killing in Pori", jossa kyseiselle kaupungille pilailtiin varsin rankasti. Leffaa spiikkasi mörisevä miesääni, joka kertoi kuulijoille faktoja tyyliin: "Porissa on murhattu enemmän ihmisiä kuin kaikissa maailman sodissa yhteensä".. :D