6.5.07

Palo-Pena

Palo-Pena on tamperelainen merkkihenkilö, joka tunnetaan mieltymyksestään univormuihin ja erilaisiin virkalakkeihin. Nimensä hän sai pidettyään ihan omia palotarkastuksiaan ravintoloissa. Penan viimeisin hattuvillitys näyttää olevan lappalaistyylinen neljän tuulen hattu, joka näyttääkin tyylikkäältä palotarkastajan univormun kanssa. Palo-Pena on tuttu näky urheilutapahtumissa ja muissa yleisötilaisuuksissa, joissa Pena käy tarkistamassa, että asiat ovat kunnossa.

Kaikille on varmaankin tähän mennessä jo tullut selväksi, että Palo-Pena on hullu. Jos hän olisi hulluutensa lisäksi myös kusipää, hän voisi perustaa oman uskonnon, johon kuuluu hassujen virkalakkien pitäminen 24/7/365. Ja koska kusipäisyydellä ei yleensäkään ole mitään rajaa, uuden uskonnon perustaja saattaisi myös asettaa monenlaisia muita sääntöjä ja tapoja, joita jokaisen kunnon palopenaistin tulee noudattaa esimerkiksi syömisen tai rukoilemisen suhteen. Kunnon ihmisten kiusaksi Palo-Pena saattaisi esimerkiksi määrätä, että hartaan palopenaistin tulee aina tasatunnein pistää päänsä ulos ikkunasta ja huutaa täyttä kurkkua "Hyvä Ilves!" (Pahoittelen jo etukäteen, jos muistin Penan suosikkijoukkueen väärin. Nämä ovat vakavia asioita.)

Suvaitsevaiset ottaisivat uuden uskonnollisen vähemmistön varmasti riemumielin vastaan. Heidi Hautala kiiruhtaisi vaatimaan työpaikoille kiintiöitä palopenaisteille:
- Kiintiöt olisivat tapa tehdä erilaisia hauskoja virkalakkeja käyttävät ihmiset näkyväksi samalla tavalla kuin naiset on tehty näkyväksi julkisen sektorin työpaikoissa. Julkiselta sektorilta voisi aloittaa. Palopenaisteille tulee tietenkin järjestää palkallinen tauko aina tasatunnein, jotta he voivat täyttää uskontonsa vaatimukset.

Vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen epäilemättä muistuttaisi, että hassujen virkalakkien pitäminen on perinteikäs ja syvään juurtunut uskonnollinen tapa ja että uskonnollisen vähemmistön jäseneen kohdistuvat rasistiset loukkaukset ovat vakavia rikoksia. Esimerkiksi neljän tuulen hattua palotarkastajan univormun kanssa pitävälle henkilölle naureskelemisesta seuraa kolmen vuoden ehdoton vankeusrangaistus. Koska palopenaistit eivät ole etninen vähemmistö, heidän suojelemisensa ei tietenkään kuulu vähemmistövaltuutetun tehtäviin, mutta tekeehän Puumalainen paljon muutakin sellaista, mikä ei kuulu hänen tehtäviinsä.

Mutta onneksi Palo-Pena ei ole perustamassa omaa uskontoaan, koska hän ei ole kusipää, vaan harmiton ja mukava vanha gubbe, joka tykkää kierrellä ihmisten parissa tarkastamassa, että kaikilla on kaikki hyvin. Ja on hyvä asia, että myös vapaaehtoisista palotarkastajista pidetään tässä yhteiskunnassa huolta. Niinpä Penalla on asunto ja ruokaa ja hänet päästetään jonon ohi baareihin pitämään palotarkastuksiaan. Penalle on muistaakseni jopa lahjoitettu elinikäinen kausikortti Hakametsän halliin. Palo-Pena on osa Tamperetta siinä missä mustamakkarakin.

Tässä kulkee minun mielestäni suvaitsevaisuuden raja: yhteiskunta voi suvaita yhtä kylähullua, mutta ei kokonaista kylää hulluja.

8 comments:

kojootti said...

"yhteiskunta voi suvaita yhtä kylähullua, mutta ei kokonaista kylää hulluja."

Kyllä näin on. Eihän Turkuakaan suvaita. =)

lot said...

En ollenkaan tajua, mistä tämä asia ponnahti mieleeni, mutta kysynpähän silti:

Jos sinä, reinoista parhain, sattuisit pääsemään sellaiseen valaistuneeseen mielentilaan, joka menneiden aikojen uskontojen perustajilla on kirkkaimpina hetkinään ollut, ja täten päätyisit perustamaan ihan oman uskonkunnan, niin mikä sille uskolle tulisi nimeksi?

Reinolaisuus?

Rentoreinolaisuus?

Reilam?

Reinoteismi?

..vaiko..

Reinon perinteinen metsäläisuskonto?

Itse pidän noista kaikista. Noh, ehkä eniten Reilamista.

reino said...

Hö hö. Hyviä nimivaihtoehtoja. Noista on vaikea valita. Kyllä se arktinen pakanuuskin on ihan hyvä.

Sen verran voin vihjaista, että siihen uskontoon voisi liittyä hyvinkin mielenkiintoisia tapoja ja sääntöjä. ;)

Mutta eletään nyt toivossa, että musta ei tule yhtään tämän hullumpaa ja kusipäisempää, niin ei tarvi sentään omia uskontoja ryhtyä perustamaan.

Anonymous said...

Tämä on loistava kirjoitus. Reino-humanismia kauneimmillaan.

Anonymous said...

Kirjoituksessa on huomattava asiavirhe. Palomies-Penan, kuten aina olen häntä kutsunut, suosikkijoukkue on parhaan tietolähteeni mukaan Rauman Lukko.

Ainakin siitä olen varma, että Hakamettässä hän on aina (tai ainakin oli 90-luvulla, kun teininä hallilla palloilin) jonhdonmukaisesti vierasjoukkueen puolella, siis Tapparaa ja Ilvestä vastaan. Aina omalla paikallaan, yksinään alimmalla rivillä.

-Igor

reino said...

Tämä tiedoksi merkittäköön.

Mä vähän uumoilinkin, että ehkä muistan Penan suosikkijoukkueen väärin. Itse kun en noista lätkäjutuista niin piittaa.

Täytyy tää vielä vaikka Penalta itteltään joku kerta varmistaa.

Anonymous said...

Aijai Reino. Juuri postasin tuohon edelliseen juttuun että tarkkaamattomuuttasi Mikko & kaverit juhlivat nyt voittoaan, kädenväännössä monikulttuurisen Suomen puolesta, kuin Venäjä välierä voittoa Tsekistä.

Sen lisäksi että olet suoltanut viime päivät pelkkiä asiavirheitä, vieden pohjan ympäilläsi pyörivän runkkukerhon rasistisiltä väittämiltä, et luota enää itse edes itseesi. Tämähän ilmentää se että väittämäsi jälkeen
toteat että saatat olla väärässä
mtta selittelet sitäkin kiinostumattomuudellasi jääkiekkoa kohtaan.

Kyllä se Reino nyt on niin että
me ovvaan hävitty tää pevi.

Mitä veikkaat, vaikket jääkiekkoa seuraakkaan, niin kumpi vie huomenna Suomi vai USA?
Käykö Suomelle välierissä
samalla tavalla kuin monikulttuurismin kritisoijille
Mikon & kumpopaneiden
kanssa? Tuleeko turpaan?

Jos nyt jo tässä vaiheessa pitää alkaa syitä hakemaan tähän karmaisevaan tappioon niin valitettavsti täytyy todeta että Reino saattoi olla tämän ottelun "karilehtonenruotsipelissä".

Kannattaa kuitenkin muistaa
että nykyajan sivistynyt osaa
iloita toistenkin voitosta eikä vain surkutella omaa tappiotaan.
Niinhän se sivistyneiden eli monikultturistien mielestä on. Pää pystyyn, rinta kaarelle ja olkaamme siis aidosti iloisia monikulturistien erävoitosta kohti parempaa maailmaa.

Let's go Mikko & kumppanit!

reino said...

Messevää vittuilua tulee anonyymiltä!! Tää oli jo toinen samalta tyypiltä.

Keksi ny ittelles joku nimimerkki millä pistät noita jatkossa, niin tietää kelle vastaa. Mä luulen kumminkin, että kyllä sää näitä täst'edeskin luet. ;)

Jos sää pistät siihen ruksin että Other ja valitset oman nimimerkin niin minä tai kukaan ei saa sen kummemmin tietää, että kuka sen on kirjoittanut.