3.1.13

VPM ja sukupuolistereotypiat

- Hyvää, sanoi Valkoparraton mies, päivää.

- Hyvää päivää. Miten voin auttaa?

- Työkkäristä antoivat osoituksen tänne. Työllistettäväksi.

- Voi miten hienoa! Kiva saada uusi projektityöntekijä taloon. Meillä on tässä alkamassa Opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen ja oppikirjakustantamojen yhteishanke, jolla tavoitellaan sukupuolistereotypioiden purkamista oppimateriaaleista. Tässä tarvitaankin paljon työvoimaa, sillä niitä stereotypioita on oppikirjoissa aivan tolkuttoman paljon.

- Vai niin.

- Kyse on laajemmasta koulujen sukupuolittuneiden käytäntöjen muuttamisesta, jolla halutaan ennen kaikkea estää sukupuoliroolien vastaisesti käyttäytyvien tyttöjen ja poikien syrjiminen ja koulukiusaaminen.

- Selvä.

- Nyt on tarkoitus kiinnitettää erityistä huomiota tasa-arvoon. Sanavalintoja sekä kirjojen esimerkkejä ja kuvia on pohdittava tarkasti. Meillä on tässä tällainen epästereotyyppinen esimerkkiperhe, jota on tarkoitus hyödyntää korjatussa oppimateriaalissa. Perheen äiti Lissu on 120-kiloinen rekkakuski, jolla on sänkitukka ja maihinnousukengät. Lisäksi perheeseen kuuluu kaksi koti-isää, Puppe ja Göran, ihanan pikkuinen puudeli sekä kaksi Afrikasta adoptoitua, suloista zululasta.

- Vautsi Mikä Perhe.

- Että tässä tämä sinun työmaasi nyt sitten olisi. Siitä vain käymään oppikirjoja läpi, ja aina kun löydät stereotypioita, korvaat ne oikeanlaisilla, stereotypiavapailla esimerkeillä. Tytötkin voivat olla reippaita insinöörejä ja ajaa lakaisu-lakaisu-koneella tietysti ja pojat voivat olla lääkärinhoitajia. Isoisä voi leipoa pullantuoksuisena herkkuja sillä aikaa kun mummi vaihtaa autoon talvirenkaat. Pyssyt ja lännenhenkilölelut sopivat tytöille yhtä hienosti kuin pinkit vaatteet pojille. Eikös olekin ihanaa!

- Eli minä siis muutan kaiken päinvastaiseksi kuin todellisessa elämässä, jotta lapset huomaavat mahdollisimman varhain, että heille syötetään koulukirjoissa tökeröä ja suorastaan naurettavaa propagandaa. Ilmeisesti tarkoituksena on opettaa pilteille mediakriittisyyttä kantapään kautta?

- Onpas teillä ikävä asenne! Jos ei rehellinen työ ja yhdeksän euron päiväpalkka kelpaa, niin sitten laitetaan karenssiin, karenssiin, karenssiin...

4 comments:

Pyrrhos said...

Legendaarinen VPM on palannut pitkän tauon jälkeen! Tätä onkin odotettu. Mitenkäs on, onko reinon tarkoitus tehdä näitä enemmänkin vai oliko kyseessä kenties yksittäistapaus? Minua kiinnostaisi myös kovasti tietää mitä EAU:n arktisille pakanoille kuuluu. Pyrrhos kiittää ja kumartaa.

reino said...

Saas nähdä miten inspiraatiota riittää. Viime aikoina olen työstänyt enimmäkseen tuota http://suomi2030.wordpress.com/ blogia.

Alkaneen vuoden kunniaksi suunnitelmat on kovat. Yhtä ja toista pitäisi saada aikaan, mutta saas nähdä miten käy. ;)

Työn alla muun muassa Isän Maallisen Vapautus Armeijan seikkailuja.

reino said...

Sukupuolistereoita pistetty aika kivasti uusiksi tuolla:

http://www.riemurasia.net/jylppy/media.php?id=110290

Video kiinnostaa takuuvarmasti kaikkia bodareita eli salisonneja. ;)

reino said...

No niin, koitetaas sitten yleisön pyynnöstä verrytellä vähän EAU:n arktisten pakanoiden kuulumisia. ;)