21.3.07

Vihdoinkin maahanmuuttaja eduskuntaan

Vuoden 2007 eduskuntavaalit tulevat jäämään ylpeänä muistona monikulttuurisen Suomen historiaan. Näissä vaaleissa valittiin Suomen eduskuntaan ensimmäistä kertaa ensimmäisen sukupolven maahanmuuttaja. Useinhan Suomen ensimmäisenä maahanmuuttajataustaisena kansanedustajana pidetään Erkki Tuomiojan maanpetturi-isoäitiä Hella Wuolijokea, mutta itse asiassa hän muutti Suomeen jo Venäjän vallan aikana 1908 ja sai todennäköisesti kansalaisuuden samalla kuin muutkin suomalaiset.

Mutta nyt meillä on vihdoin eduskunnassa taatusti aito ensimmäisen sukupolven mamu. Ahvenanmaalta valittu Elisabeth Nauclér syntyi Ruotsin Värmlannissa, niin kutsutuissa suomalaismetsissä. Elisabeth varttui aidosti monikulttuurisessa ja monikielisessä perheessä, jossa norjalaisen äidin ja ruotsalaisen isän takia puhuttiin norjan ja ruotsin rajamurteita. Itse asiassa perheen lapset puhuivat eri kieliä, koska kukin alkoi puhua joko norjaa tai ruotsia ja pysyi sitten jääräpäisesti siinä kielessä koko nuoruutensa. Elisabeth Nauclér opiskeli juristiksi Uppsalassa ja muutti vasta sen jälkeen ahvenanmaalaisen miehensä mukana Suomeen. Valmiin juristin maahanmuutosta syntyi Suomelle tietenkin valtavat säästöt. Elisabeth aloitti työnsä Ahvenanmaan maakuntahallituksessa vuonna 1979.

Koko vaalikampanjan ajan suomalainen media on kertonut meille, miten tärkeää olisi saada maahanmuuttajien oma edustaja eduskuntaan. Ehtipä Iltasanomat jo juhlistaa Zahra Abdullan läpimenoa ennen aikojaan. Meille on myös kerrottu, että vaikka maahanmuuttajien on vaikea sopeutua suomalaiseen työelämään, heistä koituu kuitenkin valtavia säästöjä.

No nyt meillä olisi sitten ihka oikea ensimmäisen sukupolven maahanmuuttaja, joka on valittu eduskuntaan. Hänen juristikoulutuksestaan on todellakin syntynyt säästöjä Suomelle. Lisäksi hän on päässyt heti hyvin työelämään kiinni ja edennyt urallaan hienosti aina maakuntahallituksen kansliapäälliköksi. Kaiken kruunaa se, että hän on onnistunut sopeutumaan rasistisen, sisäsiittoisen ja suljetun Suomen kaikkein rasistisimpaan, sisäsiittoisimpaan ja suljetuimpaan kolkkaan: Ahvenanmaalle, jossa nuivitaan jopa suomalaisia.

Mutta mitä tekee media? Riemuitseeko se, että vihdoinkin on maahanmuuttaja päässyt eduskuntaan? No ei. Erkkomedia toteaa, että ensimmäistä kertaa historiassa ahvenanmaalaiset valitsivat eduskuntaan naisen.

Tai ehkä maahanmuuttaja-sanan merkitys on suomalaisessa uuskielessä minun tietämättäni jotenkin muuttunut.

21 comments:

Anonymous said...

Mites Ben Z ja Jutta Zilliacus?

reino said...

Ensimmäisen sukupolven mamua haetaan. ;)

Ben Zyskowicz (s. Helsingissä 24. toukokuuta 1954) on stadinjuutalainen. Kuvittelisin, että jo hänen vanhempansakin ovat olleet Suomen kansalaisia.

Jutta Zilliacus är född i Helsingfors den 25 juli 1925 av estniska föräldrar. Eli suomenruotsalainen kirjailija ja kansanedustaja Jutta Z. on toisen sukupolven maahanmuuttaja.

reino said...

Niin, emmä kyllä mikään salpavarma ole, etteikö niitä ekan sukupolven mamuja voisi olla muitakin. Ja Hellankin kohdalla vähän tulkintakysymys.

Että heittäkää vaan lisää ehdotuksia, jos tulee mieleen, niin googlataan.

Tämä on muuten sellaista tietoa, jota erkkomedia ei kerro.

Anonymous said...

Onko tuo valokuva Länsi-uusimaasta 19.3, tai sitten sama kuva teksteineen päätyi moneen lehteen?

reino said...

Kuva on käsittääkseni otettu Iltasanomien nettiversiosta ruudunkaappauksella. IS tietenkin korjasi virheellisen uutisen hyvin pian, mutta joku nopea ehti laittaa talteen.

Linkki ruudunkaappaukseen tässä:
http://img440.imageshack.us/img440/1189/erkkosaneleedt1.jpg

Anonymous said...

Mut Halla-aho se vaan ei päässyt. Eikö seusuuri -teemukaan.
Vaikka perusuomalaiset sai ennätystuloksen.
Ei tainnutkaan olla rasismi suomalaisten suosiossa!?

reino said...

No mutta Helena, ei tietenkään ole rasismi suomalaisten suosiossa. Senhän todistaa jo se, miten ennakkoluulottomasti suomalaiset äänestivät näissä vaaleissa maahanmuuttajan eduskuntaan.

Itse ainakin vastustan rasismia sen kaikissa muodoissa. Myös (ja etenkin) suomalaisiin kohdistuvaa rasismia.

Ja eikös tässäkin ole hyvä esimerkki ihan oikeasta rasismista: kun eduskuntaan päässeen maahanmuuttajan ihonväri onkin väärä, koko asia vaietaan mediassa kuoliaaksi.

Anonymous said...

Ovathan nuo kuitenkin petaamassa Zahralle mahdollisesti minusterinpaikkaa.

huolestunut said...

Helkkari, että säikähdin tuota kuvaa ja kuvatekstiä ensivilkaisulla! Ehti käydä mielessä onko suoritettu joku uudelleenlaskenta tai onko joku enemmän ääniä saanut luopunut paikastaan jne. Älä säikyttele ihmisiä noin!

Onhan se tosiaan hienoa, että Suomessa yksi maahanmuuttaja voi olla maahanmuuttajampi kuin toinen. Vähän sama kuin pullovesi voisi olla vedempää kuin hanavesi. Tosin pullovedessä ruskea väri ei aikaansaisi tuota ilmiötä.

reino said...

Jahas, Jussi tiesi kertoa, että Zyskowiczin vanhemmat ehtivät tulla maahan vain vuotta ennen Benin syntymää.

Niinpä myös Ben on toisen polven maahanmuuttaja. Ihan kivasti tuntuu integroituneen ja sopeutuneen. En usko, että Benzy on kovin montaa autoa pistänyt palamaan.

Jussin vaalituloskirjoitus löytyy tuolta:
http://www.halla-aho.com/scripta/vaalituloksen_tutkiskelua.html

Anonymous said...

Foliohattu päässä, miettii onnetonta tulevaisuutta kun maahanmuuttajien prosentuaalinen määrä voi nousta promillella. Erkko vääristelee mediaa syösten Suomen vararikkoon, kaappaa varat salaiseen kryogeeniprojektiin. Erkko nousee ylös syväjäästä tulevaisuuden maailmaan, jonka katuja tallaa burkaan pukeutuneet naiset. Mannerheimin patsas on korvattu minareetilla, sankareiden haudalle on rakennettu moskeija. Erkko menee takaisin syväjäähän nousten ylös vain demonisoimaan isoaveljeä vastaan taistelevia blogittajia tasaisin väliajoin. Thermopylain solan taistelu rekonstruktoidaan Etelä-Karjalassa kun pukinsarveiset kasakat runnovat yli isänmaan syöden pellot ja juoden kosket... Sharia, islamilainen suomen maa, Ajatollah-pääministeri muuttaa muotoa liskosta heinäsirkkaan suorassa tv-lähetyksessä -- Erkko herää henkiin syväjäästä sensuroiden kaiken... Arvi Lind kuolee ilman sairaseläkettä mamuja hyysäävän yhteiskunnan jakaessa Kelan-varat Koraanien painoon...

Anonymous said...

Heh, meikäläisen kaappaama kuva tuo. Alkuperäinen bitmappikin löytyy ja pistänkin sen postissa kulkemaan Reinolle.

Anonymous said...

Helena: Petaamassa ministerin paikkaa? Oletko ihan sekaisin?

Anonymous said...

Helena/Ciclista/Kostaja, Abdulla on julkkis, Jussi ja Teemu eivät ole. Abdulla on moninkertainen yrittäjä ja medialemmikki, Jussi ja Teemu median hyljeksimiä ensikertalaisia.

Kami said...

Nostramamus..

Kuulostat ihan eräältä byroniselta sankarilta. Visiossasi on jotain tuttua.

Anonymous said...

http://wolfgangbruno.blogspot.com/2005/10/multiculturalism-tribalism-recycled.html

Anonymous said...

Jutta Zilliacus on muuten taustoiltaan virolainen. Zilliacuksen vanhemmat olivat pianonvirittäjä Johann Kingo ja Jenny os. Pihlak.

Jutan vanhemmat olivat eläneet ennen Suomeen muuttoa Pietarissa, mutta ymmärrettävistä syistä v. 1920 oli pakko lähteä livohkaan.

reino said...

Jep. Jutta Zilliacus on hyvä esimerkki sopeutumiskykyisestä maahanmuuttajasta. Äidinkieli viro, oppi sujuvan suomen pihalla muilta lapsilta (siis peräti ilman omakielistä lastentarhan tai ala-asteen opettajaa) ja teki kirjailijanuransa pääasiassa ruotsiksi.

Uusien kielten oppiminen ei tietenkään ole kaikille yhtä helppoa, mutta hyvin harva ihminen on niin tyhmä tai vammainen, etteikö pystyisi opettelemaan riittävästi suomea pärjätäkseen sujuvasti työelämässä, jos kerran Suomessa asuu. Jos joku ei opi, niin kyse on todennäköisimmin asenneongelmasta.

Kami said...

"Jos joku ei opi, niin kyse on todennäköisimmin asenneongelmasta."

Ei sekään auta reino, koitin asenneongelman keinoin olla oppimatta ruotsia ja ymmärrän sitä ihan sujuvasti. Kielikylvyn jälkeen myös uskoisin kykeneväni puhumaan sitä.

Mitä tulee mamuihin niin varmasti noilla mustimmilla mamuilla on paljonkin ongelmia saada minkälaista rajapintaa kantaväestöön. Olen huomannut muuten jännän jutun. Melkein aina kun törmään mustaan häiskä vastaan kadulla niin se rupeaa laulamaan jotain. Siis kahdessa eri tapauksessa sama juttu. Mietin että mitähän moinen mahtaa tarkoittaa.

Njoo. Ne nuivii minua kun olen tällainen valkoparrakas kaljupää. Kattovat yökerhoissa vihasesti ja yksi jopa pelasi 'chickeniä' minun kanssa kun olin lenkillä. Melkein jouduin juoksemaan yli.

Mutta sitä nyt esiintyy kyllä Venäläisten kanssa myös. Ne on kovia pelaamaan 'chickeniä' kävelykadulla ja niiden kulttuuriin tuntuu liittyvän myös kauppajonossa etuilu aika vahvasti. Se on sitä rikkautta.

Anonymous said...

Muistaakseni Zahra Abdulla lupasi jossain, että hän pyrkii niin kauan eduskuntaan kunnes joku maahanmuuttaja sinne valitaan. Saas nähdä pitääkö Zahra lupauksensa...

reino said...

Maahanmuuttajataustaisia ministereitä:

-Aleksander Lampén (s. 20. heinäkuuta 1879 Petroskoissa – k. 25. heinäkuuta 1935)
-Vladimir (Valdemar) Liljeström (26. helmikuuta 1902, Pietari – 11. marraskuuta 1960)
-Viktor Henrik Schvindt (19. heinäkuuta 1866, Spankkova, Inkeri – 25. kesäkuuta 1928, Hattula)
-Reinhold Konstantin Svento (vuoteen 1938 Sventorzetski) (24. heinäkuuta 1881, Pietari (Pargala) – 30. maaliskuuta 1973, Lappeenranta)
-Björn Georg Wilhelm Westerlund (s. 27. tammikuuta, 1912, Hannover)

Nämä tiedot Wikipediasta.