Eduskunta hyväksyi tänään Euroopan unionin perustuslaillisen sopimuksen äänin 125-39. EU:n perustuslakiahan tästä sopimuksesta ei tule, koska se on jo hylätty useissa muissa jäsenmaissa.
Tämä sopimus on Suomen kannalta merkittävä ainoastaan sen takia, että nyt me olemme virallisesti ratifioineet sopimuksen, joka mahdollistaa Suomen eroamisen EU:sta.
I-60 artikla
Unionista eroaminen
1. Jokainen jäsenvaltio voi valtiosääntönsä asettamien vaatimusten mukaisesti päättää erota unionista.
2. Jäsenvaltio, joka päättää erota, ilmoittaa aikomuksestaan Eurooppa-neuvostolle. Unioni neuvottelee ja tekee kyseisen jäsenvaltion kanssa sopimuksen eroamiseen sovellettavista yksityiskohtaisista määräyksistä Eurooppa-neuvoston antamien suuntaviivojen perusteella ja ottaen huomioon puitteet, jotka sääntelevät kyseisen valtion myöhempiä suhteita unioniin. Tämä sopimus neuvotellaan III-325 artiklan 3 kohdan mukaisesti. Sen tekee unionin puolesta neuvosto, joka tekee
ratkaisunsa määräenemmistöllä Euroopan parlamentin hyväksynnän saatuaan.
Henkilökohtaisesti olen iloinen siitä, että kaukaa viisaat poliitikkomme vahvistivat sopimuksen, jossa määritellyllä tavalla meillä on myöhemmin mahdollisuus erota EU:sta. Tämä artikla saattaa tulla hyvään tarpeeseen pikemmin kuin arvaammekaan.
Hyvää huomista itsenäisyyspäivää, Suomi!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Eikö olekin hienoa! Ajattelepa itse, jos Suomen Perustuslakia ei olisi koskaan hyväksytty sillä kaukonäköisellä periaatteella, että myöhemmin sitä kuitenkin muutetaan.
Hassua on muuten sekin, että nykyisessä lainsäädännössämme vielä on Ruotsin kuninkaiden ja Suuriruhtinoiden allekirjoittamia lakeja.
Asiasta ei millään järjestetty kansanäänestystä.
Varmaankin se johtui siitä että valtionjohto käytti hiljaisen hetken ja tuijotteli toisiaan pohtien että "Ei helvetti minkälaisen porukan kansa taas tänne äänesti. Minäkin pääsin ihan paskaa puhumalla taas. Eihän tota kansaa voi päästää mistää tärkeestä päättämään."
Siitähän on ollut spekulaatiota että kansanäänestys ampuisi alas koko hankkeen kuten on parissa muussakin maassa tapahtunut. Eikös noi vetoa vähän siihen että on kerran porukkaa äänestetty päättämään nii sen takia ei kansaa enää tarvita tähän prosessiin.
Eikös tuo tarkoita vähän niin että "Joo-o kyllä me tiietään että ette te sitä halua mutta mitäs äänestitte meidät valtaa lällällää!" Eli valtionjohto peräänkuuluttaa kansalaisten vastuuta äänestyskäyttäytymisestään.
No jospa se kansa joskus oppisi.
En tiä oliko täs ny mitään järkee ku viel unentokkuras täsä työn jälkeisten päikkärien takia. Toisaalta eipä ole ollu ennenkään järki kovin suurella prioriteetilla tekemisissä. Turhaa hifistelyä.
"Useissa maissa...", Ranskassa ja Hollannissa, eli tarkalleen ottaen kahdessa. Mutta väliäkös näillä, ei se ole niin justiinsa.
Etteivua ois tämä se ite reino.
No joka tapauksessa, onhan se ihan hyvä että voimme poistaa itsemme moisesta. Tosin viinan hinta jos nousee sen seurauksena niin aika hiljaista. Joku roti. Kuka semmosta nyt haluaa, viinan hintaahan siinä äänestettiin alas kun liityttiin. Tai ainakin sellaisen kuvan sain kuunnellessani lähipiirini politikointia 16 vuotiaana kollina.
:/
morjens, kami,
Mulle ainakin luvattiin aikanaan ilmaset ruuat ja viinat loppuelämäksi ja uusi mersu. Äänestin silti EU:ta vastaan. Mutta eihän ne uskonu.
ite reino
Post a Comment