2.10.11

Suosi ulkolaista

Vähemmistövaltuutetun toimistossa on kiinnitetty huomiota siihen, että useat pienet palvelualan yritykset mainostavat itseään sillä, että heidän kaikki työntekijänsä ovat suomalaisia. Suomalaisia työntekijöitä korostavaa mainontaa pidetään arveluttavana.
Vähemmistövaltuutetun toimiston ylitarkastaja Husein Muhammed kertoo, että suomalaisia työntekijöitä korostavasta mainonnasta on tullut yhteydenottoja. Ne ovat kohdistuneet lähinnä siivousyritysten mainontaan.

Muhammedin mukaan tällainen markkinointi voi kertoa asenteellisuudesta ulkomaalaisia työntekijöitä kohtaan, mutta myös siitä, että suomalaisuuden luullaan olevan sellaisenaan hyvän palvelun tae ja jotain sellaista, mitä asiakkaat haluavat.

Kun yritys korostaa kaikkien työntekijöidensä olevan suomalaisia, Muhammedin mukaan kyse ei ole pelkästä viattomasta tavasta kertoa tosiasia, ei edes silloin, kun yhteyteen ei liitetä mitään ylistäviä laatusanoja. Hänen mukaansa se on mainoskikka, jossa asiakkaalle luvataan jotain, ja tämän lupauksen pitäminen on ongelmallista.

- Jos he pitävät lupauksensa, se tarkoittaa, ettei esimerkiksi maahanmuuttajataustaisia siivoojia rekrytoida. Silloin syyllistytään syrjintään, lainvastaiseen toimintaan.

Tällä tavoin suomalaiset pikkufirmat menettävät viimeisenkin kilpailuvalttinsa, kun heitä kielletään kertomasta asiakkailleen, että heidän kauttaan asiakas saisi suomenkielistä palvelua aina samalta tutulta henkilöltä, kun työntekijöiden vaihtuvuus on vähäinen.

Kuluttajaviraston lakinainen Paula Hannula jatkaa:
- Hyvän tavan vastaista markkinointia on esimerkiksi se, että esitetään väheksyvästi muut etnistä alkuperää olevat tai luodaan mielikuvaa, että suomalaiset ovat rehellisiä ja luotettavia verrattuna johonkin muuhun etniseen alkuperään.

No mutta kukapa saattaisi edes kuvitella, että suomalaiset olisivat rehellisiä ja luotettavia verrattuna johonkin muuhun etniseen alkuperään. Mehän kaikki tiedämme, että kaikki etniset alkuperät ovat täsmälleen yhtä rehellisiä ja luotettavia kuin suomalaisetkin. Mietitäänpä vaikkapa seuraavanlaista ilmoitusta:

Hanuristin kotiapu Oy - luotettavaa ja rehellistä kotiapupalvelua. Näppäräsormiset työntekijämme ovat kaikki Romanian ja Bulgarian romaneja. He auttavat sinua asioimaan pankkiautomaatilla ja kaupan kassalla sekä sovittavat upeita kultakoruja kaulallesi. Hanuristin kotiapu - jotta mummoilla olisi turvallisempi elämä!

Jahas, tarkemmin katsoen huomaan syyllistyneeni syrjivään mainontaan. Eihän tuossa mainita pappoja lainkaan. Kyllä papoillekin pitää olla oma kotiapufirmansa:

Happy End Oy - se iloisempi kotiapu. Kaikki työntekijämme ovat thaimaalaisia naisia. Ruuanlaiton ja peräkammarin siivouksen jälkeen he tarjoavat sinulle rentouttavan thaihieronnan. P.S. Kotitalousvähennys myös hierontapalveluista!

Itse asiassa työntekijöiden etnisen taustan mainitsemista voisi käyttää kilpailukeinona laajemminkin. Onhan jokaisella kansalla sellaista erikoisosaamista, jota muilla ei ole.

Gjakkmarja Oy - albanialainen avioliittosovittelutoimisto. Haluaako vaimosi erota? Ei hätää, ammattitaitoiset avioliittosovittelijamme ovat kaikki Kosovon albaaneja. He tiputtavat ekalla vaimosi takaisin maanpinnalle. Viihtyisät toimitilamme sijaitsevat kauppakeskus Sellossa kätevien liikenneyhteyksien päässä.

Huitova hutu ky - metsänhoitopalveluja. Kokeneet vesurimiehemme ovat kaikki Ruandan hutuja. Nämä pojat ovat leikanneet muutakin kuin lepikkoa. Huitova hutu - tätä metsänhoitopalvelua Hakkarainenkin käyttäisi!!

Tsetsenialaiset kurkunleikkaajat ay. Meiltä löydät vihannestenkäsittelyn ammattilaiset ja muut keittiöapulaiset. Luottamuksella.

Kirjanpito Abuja Oy. Tarvitsetko apuja kirjanpidon laatimisessa, pörssikaupassa tai yllättävän perinnön kotiuttamisessa ulkomailta? Ei hätää, kaikki työntekijämme ovat kirjekurssin käyneitä aitoja nigerialaisia huippuosaajia, jotka auttavat sinua laittamaan raha-asiasi kuntoon.

Mannen mersu. Meiltä vähän käytetyt ja hyväkuntoiset Mercedes-merkkiset henkilöautot edullisesti.

Kirurgipalvelu Kill the Boer Oyj. Etelä-Afrikka tunnetaan sydänkirurgian kehtona. Christiaan Barnard suoritti maailman ensimmäinen sydämensiirtoleikkauksen 3. joulukuuta 1967. Kirurgipalvelumme jatkaa tätä ylpeää perinnettä: kaikki kirurgimme ovat valmistuneet eteläafrikkalaisen Julius Malema Medical School -yliopiston aivo-, avaruus- ja sydänputkikirurgian osastolta. Tunnuslauseemme on: Avaa sydämesi mulle, tahdon pelkkää hyvää sulle.

Igorin perintä. Itärajan ylittäviä perintäpalveluja. Tyytyväisyystakuu: yksikään asiakkaistamme ei ole valittanut.

Etnisen taustan ilmoittaminen avaisi siis aivan uudenlaisia kilpailukeinoja yritysten markkinoinnissa. Viime kädessä asiakas tietenkin päättää. Osa yllä esitetyistä liikeideoista taitaa jo olla käytössäkin, ja joukossa on ainakin yksi, joka olisi takuuvarma menestys ja veisi kotitalousvähennyksen käytön aivan uusille urille.

P.S. Jos sinun mielestäsi yllä oleviin liikeideoihin sisältyi jonkinlaista asenteellisuutta, se johtuu yksinomaan siitä, että sinulla itselläsi on vääränlaisia asenteita ja ennakkoluuloja. Ota yhteyttä vähemmistövaltuutetun toimiston ylitarkastaja Husein Muhammediin uudelleenkoulutusleirille ilmoittautumista varten.

4 comments:

reino said...

Huomasin juuri äsken, että pari kommenttia vanhoihin kirjoituksiin oli ollut hyväksymisjonossa jo pidemmän aikaa. Pahoittelen viivästystä.

Kommenttien moderointia on pakko pitää päällä nykyään, kun netissä kuulemma pyörii kaikenlaisia vihakirjoittajia.

Yrjöperskeles said...

Reino on vissiin samaa ikäluokkaa kuin minä, joten mahdatko muistaa 1970-luvun tv-tietoiskut, joitten teemana oli että Suosi Suomalaista. Niissä oli se partainen noheva heppu ja se tukeva yksinkertaisempi heppu. Idea oli aina, että onhan se ny höhlää ostaa ulkomaista jos kotimainenkin vaihtoehto on olemassa. Nykyisin nekin kai luokiteltais jonkun sortin vihapropagandaksi. Piruako nää mökkiäs kotimaisilla haloilla nämmität. Osta ekosähköä Narniasta. Tai jotain.

reino said...

Joo, noita samoja mainoksia muistelin. Paljon on maailmassa muuttunut niiden aikojen jälkeen. Huonompaan.

Tapio Arjo said...

Et puhu tanssikoulun opettajista mitään. Siinä vasta ala!1