22.2.07

Valkoparraton sossun setä

- Hyvää, sanoi Valkoparraton mies, päivää.
- Ö? Kuka sä oot? Missä mun omahoitaja on? Tai siis se mun oma sossu?
- No, sanotaan nyt vaikka niin, että hän lähti kahville ja minä pääsin livahtamaan tänne tuosta viereisestä huoneesta, jossa olen asennekiristymäni vuoksi suorittamassa yhteiskuntapalvelua tuhoamalla arkistoja.
- Höhö! Jaa sä oot joku koomikkoäijä vai.
- Mutta kerro toki huolesi, Tero.
- Zero. Kaikki sanoo mua Zeroks. Street name Zero. Rispekt!
- Okei. Zero-man. Rispektah! Miten voin olla avuksi?
- Mun pitää saada kämppä Eirasta.
- Sinulle on tässä Järvenpään sosiaalisairaalan lähete, jonka perusteella sinulle on järjestetty tuettu soluasunto Meri-Rastilasta, siitä samasta yhteisöstä, jossa olet aiemminkin asunut.
- Ei voi mennä Rastilaan takasi. Liian levotonta. Kaikkii gangstoja liikaa. Ja mul on niille kamavelkoja. Ne tappaa jos osuu samoille kulmille.
- Entäs sosiaaliset suhteet? Sinun äitisihän asuu myös siinä lähellä. Entäs kaverit?
- Mutsiin ei mitään yhteyttä. Sviddu ette kerro sille mitään. Teillä on salassapitovelvollisuus. Eikä o mitään kavereita. Niiden kanssa vaan retkahtaa jos lähtee niiden messiin. Pitää saada uudet mestat. Eira.
- Uudet mestat ja puhtaalta pöydältä aloittamaan? Sehän kyllä vaan passaa. Minulla olisi tässä sinulle kaksi huonetta ja keittiö sekä sauna järven rannalta.
- Jaa meren vai? Merihän se Eirassa on eikä mikään järvi.
- Ei tässä nyt ole kysymyksessä Suomenlahti, vaan Heinijärvi Pohjois-Savossa. Siellä olisi aivan järven rannalla vanha rintamamiestalo. Ihan asuttavassa kunnossa vielä.
- Pohjois-svidun-mikä? Emmä voi mihinkään pöndelle lähtee. Mulla on kaikki kaverit täällä. Niinku sosiaaliset verkostot. Ja vanha äiti, se kuolee vissiin kohta, mun pitää käydä sitä kattomassa joka päivä.
- Mutta juurihan sinä sanoit...
- Pääseex sielt skutsis edes pois millään? Kauppaan tai silleen?
- Myymäläauto kiertää kaksi kertaa viikossa. Ja kilometrin päässä on bussipysäkki, josta pääsee kylille. Nämä palvelut on pystytty aloittamaan uudelleen nyt, kun sinne on hajasijoitettu muitakin täältä pääkaupunkiseudulta.
- Mut enhä mä pysty työllistyyn tai silleen ku siellä ei o mitään duuneja.
- Tero. Tai siis Zero. Kukaan ei oikeasti edes odota sinun ikinä työllistyvän. Sinä lopetit koulunkäynnin ja aloitit huumeidenkäytön 12-vuotiaana. Nyt sinä olet 19 v. eikä sinulla ole ainuttakaan sellaista taitoa, josta olisi sivistyneessä yhteiskunnassa hyötyä. Ihmisten ryöstäminen ja puukottaminen eivät ole hyödyllisiä taitoa. Ajattele tämä vaikka siltä kannalta, että sinä pääsit nyt kansalaispalkalle.
- No paljo se palkka o? Voix sil elää?
- Sanotaan vaikka niin, että kun sinulla tähän mennessä on kulunut vähintään 500 euroa päivässä heroiininkäyttösi rahoittamiseen, niin tästä lähtien sinä pärjäät vähän vähemmälläkin rahalla komeasti koko kuukauden.
- Ei svidu. Ei voi pärjätä. Kuolee nälkään.
- Miten niin? Vuokra on maksettu, metsistä löytyy siellä päin paljon marjoja ja sieniä.
- Jaa jotain psiloja skutsista vai? Oot pimee äijä.
- Lisäksi sinulla on lupa tehdä valtion metsässä pientä risusavottaa, joten saat lämmityspuut aivan ilmaiseksi. Järvessä riittää kalaa. Tuon Rapalan kun otat pois poskestasi ja laitat siiman päähän, niin sillä nousee Heinijärvestä komeita haukia.
- Eksä diggaa mun lävärii? Mitä sä oot äijä oikein napsinu? Taikajyviä? Kuse hei tohon purkkiin sviddu otetaan pikaseulat. Äijällä aivan varmaan kaikki mittarit punasella.
- Tuossa on torpan avain, kartta ja bussilittera.
- Mun pitää hei saada jotain muuttoavustusta. Kaikki kamat pitää roudata. Tarvii ainakin pakettiautoo.
- Zero. Kuule, sinun koko maallinen omaisuutesi on tuolla nurkassa noissa kahdessa muovikassissa, jotka sinulta jäivät sinne Järvenpään sosiaalisairaalaan, kun otit hatkat ja lähdit kahdeksi viikoksi kavereiden kanssa radalle. Luulisitko, että saisit nuo kassit kulkemaan ihan kädessä?
- Hei nyt mä keksin: tää on rasismii. Rasismii!!
- Ei, Zero, tämä ei todellakaan ole rasismia. Tämän pakinan idea on nimenomaan se, että sinä olet iholtasi aivan yhtä sianvärinen kuin minäkin.
- Ai? No bentsorespat tarttis ainaki uusii.
- Ruislinnun laulu korvissasi, tähkäpäiden yllä täysikuu... Kyllä siellä maalla on niin rauhallista ja mukavaa, että siellä saa nukuttua ilman pamejakin.
- Ei sviddu oot seko äijä. Mun ei tarvi hei sietää tollasta vittuiluu. Mä tuun uudestaan kun mun oma sossu on paikalla. Sviddu mä käännyn muslimix niin teidän on pakko hommaa mulle se kämppä Eirasta. Mä lähen ny haneen. Huku äijä järvees!
- Soita poika Puumikselle! Saat kivan pipon... Jahas, sehän lähti kuin hauki rannasta. Ja sieltä näyttää Maila-Kristiinakin jo palailevan kahvitunnilta. Pitääkin hipsiä takaisin tuonne arkistohuoneen puolelle.

10 comments:

Anonymous said...

Heehehee...sulla on reiska sana hallussa ja hyvä kerrontataito.

Anonymous said...

Hahah. Minä tykkään tästä hyökkäävästä VPM:stä enemmän kuin siitä joka on aina kaikkien uhrina.

VPM on tajunnut pystyvänsä toimimaan systeemin välissä. Elämmä jännittäviä aikoja.

Haukion Kala OY said...

Heh heh, hauska juttu mutta todellisuudessa Zeroa ei auttaisi kuin 9mm.

Anonymous said...

Naulan kantaan (taas).

Anonymous said...

nauroin itteni tärviölle.

reino said...

Mää yritän herättää vakavahenkistä yhteiskunnallista keskustelua. Ja jätkät vaan nauraa.

Anonymous said...

Sanotaan sitten, että oli taas hieno yhteiskunnallinen analyysi. ;)

Anonymous said...

EIIIIIIIHHHHH *pissii housuun "työ"paikalla*.........nyt tuli nauru, hui kamalaa. Ei se sovi tänne, ei täällä saa olla kivaa!
Krhm - tämä oli siis sellainen sosiaalinen kannanotto, jota voimme vain odottaa täällä näin vaalivalmistelujen tuiskeessa?

Anonymous said...

Huh. Mää oon ihan klapill päähän lyäty. Vaikken ole edes Turusta. Tää oli kyllä jo parhaita jollei paras VPM sitten ties milloin. Eheä kuin muna.

Jotenkin (miksi?) hirvittävää todeta että täällä niin marginaalissa ÄÄRIoikeassa hyyyvin harvojen? herkkuna tehdään saatavana parasta kirjallisuutta joka on todella kiinni ajassa ja diipadaapa niin. Uuuh. Fanitan!

TV: Helppo-Heikki

kojootti said...

Kaikille musuille ja muille katujen kingeille, jotka näille kulmille kovasti haluaisivat, pieni kulttuurivinkki leffan muodossa: Calamari Union (Aki Kaurismäki) vuodelta -85. Siis 1985 niinq.