19.12.14

Haastateltavana Helsingin kaupungin nuorisotyön ylipääjohtaja Tommi Syrjiö

Meillä on nyt täällä studiossa vieraana Helsingin kaupungin nuorisotyön ylipääjohtaja Tommi Syrjiö. Tervetuloa!

- Kiitos.


Katsotaan heti tähän alkuun Helsingin poliisin virallinen näkemys tilanteesta lokakuulta. Komisario Jari Taponen:

Helsingissä ei ole katujengejä.
Ei ole hedelmällistä keskustella maahanmuutosta tässä yhteydessä.
Kaikki ovat suomalaisia, Suomessa syntyneitä.
Helsingin turvattomuus ei ole lisääntynyt tämän ilmiön takia.

Mitä mieltä olet näistä komisario Taposen näkemyksistä?

- Mun mielestä on kans tosi tärkeetä korostaah
että ei ole hedelmällistä keskustella maahanmuutostaah
tai jengeistääh
koska kyse on kuitenkin eri tavoin rettelöivistä kaveriporukoistaah.

Eli mukavan oloiset kaveriporukat siellä keskenään rettelöivät? Poliisi on myös useasti käyttänyt näistä pahoinpitelyistä nimitystä ”jengitappelut”. Minun mielestäni – ainakin ennen – jengitappelu oli sellainen, missä kaksi porukkaa otti yhteen mahdollisesti ennalta sovitusti. Näissä pahoinpitelyissä on kyse siitä, että etnojengi käy yksittäisen suomalaisnuoren päälle yllättäen.

- Mun mielestä ei ole hedelmällistä keskustella siitä kuinka monta käy yhden päälle koska väkivalta on kuitenkin aina vää-rin.

Mikä sinun mielestäsi on tämän ilmiön takana?

- No täs on takana niinqu kolme asiaa: eriarvoistuminen, eriarvoistuminen ja eriarvoistuminen.

Eriarvoistuminen? Nykyäänhän ei mistään muusta jankuteta niin paljon kuin tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Sitä korostetaan kaikessa. Ja nyt kuitenkin nämä toisen sukupolven maahanmuuttajat ovat päässeet eriarvoistumaan. Mites tässä niin kävi?

- On niinqu naiivii ajatella, että jos seitkyt prosentilla nuorista on varaa aivan toisenlaiseen vapaa-aikaan kuin muilla, niin nämä kolkyt prosenttii vain tyytyisivät osaansa.

Pitäisikö yhteiskunnan siis ostaa näille maahanmuuttajanuorille uudet iPhonet, jotta he eivät ryöstäisi niitä rikkaiden perheiden suomalaisnuorilta? Vai pitäisikö yhteiskunnan ostaa myös köyhille suomalaisnuorille uudet iPhonet?

- Eiku pitäs olla nuorille järkevää tekemistääh, niinqu jalkapalloo ja koripalloo. Eriarvoistuneilla nuorilla ei o varaa harrastaa. Pallot on tosi kalliita. Ja mä haluaisin korostaa, että ei o hedelmällistää käyttää tota sanaa ”maahanmuuttajanuoret” tässä yhteydessääh.

Sinun mielestäsi kyse ei siis ole maahanmuuttoon liittyvästä ongelmasta?

- Must tää ei ole maahanmuuttajakysymys. Helsingis on täysin normaalia, että ne kaveriporukat on monikulttuurisii. Ne ratkasut ei löydy maahanmuuttajapolitiikasta vaan ne löytyy siitä että löydetään harrastus.

Kuitenkin suurin osa näiden pahoinpitelijäjengien jäsenistä oli toisen sukupolven maahanmuuttajia ja he hyökkäsivät pääosin kantasuomalaisten lasten kimppuun. On aivan selvää, että näitä ongelmia ei olisi, jos näiden nuorten vanhempia ei olisi aikoinaan otettu Suomeen.

- Toi vaan kertoo, että Suomi on oikeasti rasistinen maa. Jos sua kiusataan rasistisesti viikoittain niin sit sä niinq luovutat. Me voitais puhua nuorista, joille ei oo hirveesti töitä, eikä hirveesti oo koulupaikkoja, mutta että maahanmuuttoa mä en tähän liittäisi, sitä on kyllä käytetty aika räikeesti hyväksi. Ainahan Suomessa on potkittu mummoja ja tapeltu. Kaveriporukat aina tappelee. Kaikki on kuitenkin suomalaisii.

Eli aina Suomessa suomalaiset kaveriporukat ovat hyökänneet yhden nuoren kimppuun vain siksi, että tällä on blondi tukka?

- Toi on aika hedelmätöntääh ja rasististaaah.

Tässä keskustelussa tuntuu usein unohtuvan uhrien asema. Mitä on tehty näiden uhrien auttamiseksi?

- No me ollaan koitettu ymmärtää näitä uhreja, että vaikka onkin ollut hölmöilyjä, niin ei saa rangaista vaan pitää ymmärtää ja pyrkiä auttamaan näitä nuoria, että ne saatais mukaan yhteiskuntaan…
ja syrjäytymiskierre saatais niinqu pysäytettyy.

Minä tarkoitin näiden pahoinpitelyjen suomalaisia uhreja. Siis niitä joita on lyöty esimerkiksi pesäpallomailalla päähän.

- Aika hedelmätöntä koska kaikki on kuitenki suomalaisiii..

Selvä. Eli näiden päähän lyötyjen suomalaisten auttamiseksi ei ole tehty mitään.

Lokakuussa näiden pahoinpitelyjen tultua julki ihmisiä rauhoiteltiin sanomalla, että asia on poliisin ja sosiaalityöntekijöiden hoidossa ja pyydettiin antamaan heille työrauha. Mitä näille ongelmille on nyt sitten konkreettisesti tehty?

- No me ollaan otettu tosi tiukka asenne tähän nuorison harrastusmahdollisuuksien puutteeseen. Että kun voidaan tarjota nuorisolle suunta elämässä ja järkevää tekemistä ja sellasta niinqu respektiä mitä he kaipaavat niin sitte eriarvoistuminen niinqu pysähtyyyh.

- Pesäpallo on sellanen oikein perinteinen suomalainen laji, niin me ajateltiin, että se edistää kotoutumistaah. Me järjestettiin sellanen Väkivallankumous eli rrrakkauden pesäpallo-ottelu, johon tuli paljon julkkiksii pelaamaan pesäpalloo. Sit me hankittiin nuorisolle pesäpallomailat niin nekin pääsee hyvän harrastuksen pariin ja voi treenata. Ja sit tälläset hienot lippikset hei. Tää symboloi niinqu sitä, että Stadi ei o enää sama gamla tylsä Stadi, vaan niinqu paljon monikulttuurisempiiih ja rytmikkäämpiiih. Ja täst niinq näkee, että ketkä on Tsadin todellisii kingei. Tätä on hieno pitää väärin päin päässää ja mätkii tälleen mailallaah. (alkaa heilutella mailaa)


No niin, nyt alkaa sen verran hermo kiristyä, että otetaan tähän väliin talon bändi. Pojat, olkaa hyvä!

No comments: