Syksyllä 2005 VKA ystävällisesti kutsui minut tutustumaan Senshidoon (kun olin aikani soittanut suuta Pakkiksen kamppailupuolella).
Seminaari pidettiin Tesoman nuorisotalolla, eli melkein aidossa diskoympäristössä.
Lainaus seminaarikutsusta:
"Senshidon perusteet ja väkivalta ravintolaympäristössä.
Seminaarissa käymme läpi Senshidon fyysisen vastaiskun 5 periaatetta ja harjoittelemme niitä. Tämän jälkeen käymme läpi erilaisia ongelmia mitä ravintolaympäristössä tapahtuu mm:
- Ei toivotut lähentelyt
- Väkivalta Suomessa tänä päivänä
- Ravintolavaatetuksen vaikutus toimintaan
- Järjestyksenvalvojien toimenkuva ja voimankäyttö
- Ravintolaympäristön tilapäisvälineet
- Alkoholin vaikutus toimintakykyyn
- Ravintolavalaistuksen vaikutus toimintakykyyn
- Toiminta väkijoukossa"
Ensin siis yleisesittely Senshidosta ja sen periaatteista. Sitten normaaliin tapaan pariharjoituksia, joissa yritettiin soveltaa näitä periaatteita. Mukana myös lyhyt esittely Shredder-konseptista. Mikä tarkoittaa sitä, että käydään heti iholle ja aletaan repiä naamaa, silmiä, kurkkua. Periaatteethan sinänsä eivät ole mitenkään uusia, samaa löytyy vaikka jostain kungfuista. One-in-punchia joka ulokkeella mikä nyt sattuu hollille. Ja välillä tiikerinkäpälää silmille.
Shredder tuntui toimivan yllättävän hyvin (noin pienellä kokeilullakin). Olin kuvitellut huomattavasti helpommaksi huitoa ne sormet hut vittuun sieltä naamalta ja pilkkoa ne palasiksi. Mutta ei. Hyvin tuntui silppurointi toimivan ja ikävää oli olla itse kohteena.
Seuraavaksi skenaarioharjoittelua pienissä ryhmissä "rastikoulutuksena". Nuorisotalon eri kerroksiin oli järjestetty rasteja, joissa oli annettu ylimalkainen teema niistä tilanteista, joita ravintolassa saattaa tulla eteen. Sen perusteella ryhmän piti sitten säveltää erilaisia skenaarioita, sopia roolit ja toimia niiden mukaan. Tyyliin: joku tulee puristelemaan tyttöystävääsi, joku tönii sinua rappusissa, pariskunta alkaa örveltää ja tapella samassa pöydässä, joku etuilee jonossa, jne. Käytettävissä oli puukkoja, tuoppeja, tuoleja ja muita ravintolaympäristön tilapäisvälineitä.
Sitten loppuhuipennus: desi raakaa (ja lämmintä) kossua huikalla naamaan, strobovalot ja musiikki päälle diskoon ja samantyyppisiä skenaarioita rakentamaan. Asiaa! Kerrankin sai treenata kännissä. (VKA:n Krav Maga -porukalla, joita suurin osa osallistujista oli, oli saunailta sitten seminaarin jatkoksi.) Hyvä kokemus harjoitella tuollaisessa diskonomaisessa tilassa. Mielentila muuttuu heti IP-omaisemmaksi (nopeat liikkeet, ei jäädä kamppailemaan). Ja humaltuessa tietenkin agressiivisemmaksi. Strobon valossa niitä tulevia iskuja ei näe senkään vertaa. Heti menee tuntoaistin varassa pelaamiseksi.
Kokonaisuutena seminaari oli mielenkiintoinen. Jokaisen kamppailu-urheilijan kannattaa joskus käyttää päivä tai pari tällaiseen puhtaasti IP-lähtöiseen touhuun. Myös skenaarioharjoittelu oli mielenkiintoista. Idea oli hyvä, mutta luulen että ryhmät saivat aika vaihtelevasti irti aiheesta. Uskottavan skenaarion rakentaminen on aika vaativaa ja kaikkien pitäisi pystyä pysymään roolissaan. Oli niissä hyviäkin. Yksi mikä pisti silmään, oli se, että yleensä tuppasi sanallinen de-eskalointi jäämään aika vähiin. Ratkaisut oli joko pakenemista tai lyömistä.
Itse sain skenaarioharjoituksissa erittäin hyvää palautetta yhdeltä pieneltä Krav Maga -blondilta oikean tunnetilan luomisesta: "Sähän olet oikeasti aivan mulkku!!! En mä yleensä ketään löis biljardimailalla, mutta sua oli pakko kun teki niin mieli."
Ja perinteiset plussat ja miinukset:
+ VKA on erittäin hyvä ja hauska kouluttaja
+ mielenkiintoinen lajiesittely, toimivan tuntuiset periaatteet
+ ainutlaatuinen harjoitteluympäristö
+ hyvä porukka, hyvä meininki
+ Krav Maga blondi
+ kossu
- kossu oli taskulämmintä
- skenaarioharjoittelu vaatii hyvän ryhmän todella toimiakseen
Lisätietoja:
www.senshido.com
http://www.kravmagatampere.com
Suositellaan lajina lämpimästi nimenomaan itsepuolustuksesta kiinnostuneille. Tosin tuolla Tampereen Kamppailu-urheilukeskuksessa on mahdollisuus treenata ohessa myös esim. thainyrkkeilyä, BJJ:tä tai vapaaottelua, että kyllä siitä aika kovan paketin saa aikaseksi. Hintapolitiikka kannattaa tsekata ennen ostopäätöstä. Seura on jotenkin naimisissa Atleticon (vuosisitoumuskuntoklubi) kanssa, jonka tiloissa se toimii.
Hehe, osallistuinpa samaan seminaariin. Pakko myöntää, että nämä kanadalaisperäiset IP-tekniikat ovat varsin toimivia sekä reeneissä että kovassa tilanteessa. Tämän sanon siis kymmenen vuoden kamppailulajikokemuksella, en ihan pelkällä mutufiiliksellä.
ReplyDeleteSuosittelenpa.