19.1.13

Rasismi ei aja siirtolaisia Suomesta

Monikultturismin pää-äänenkannattaja Hyysärin toimitus on kokoontunut viikkopalaveriin normaalisti. Tälläkin kertaa palaverin pää-aiheena on reippaasti käyntiin lähtenyt rasisminvastaisen taistelun teemavuosi 2013. Kampanjalle suunnitellaan pikaista jatkoa, jotta rasisminvastainen taistelu saataisiin kovaan nousuun!

- Tämä Helin juttu  "Rasismi ajaa siirtolaisia Ateenasta" on niin koskettava. Minä voin suorastaan tuntea sudanilaisen siirtolaisen Hasim Hesen tuskan, kun hän katselee kadulle Ateenan keskustassa sijaitsevan talon parvekkeelta. On kammottavaa, että  monet sudanilaiset siirtolaiset joutuvat välttelemään katuja poliisin kovien otteiden ja rasistien hyökkäysten vuoksi.

- Hesen kaveri Ado vält­te­lee po­lii­sia par­haan­sa mu­kaan, sil­lä mää­rä­ai­kai­nen oles­ke­lu­pa on men­nyt um­peen.

- Tämä on hirvittävää. Viattomat siirtolaiset joutuvat pelkäämään sekä rasisteja että poliiseja.

- Talouskriisin pitkittyessä Ateenan maahanmuuttajien tilanteen kurjuutta voi kuvata näin: bangladeshilaisista tilanne on niin paha, että monet palaavat vanhaan kotimaahan. "Kauppa ei käy. Pomoni aikoo pian sulkea liikkeen ja palata Bangladeshiin", kertoo Bangladeshista 11 vuotta sitten tullut Zohirul Khan.

- Ajatelkaa: kauppa ei käy. Tämä on todellakin hirvittävää rasismia, joka kohdistuu kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin yhteiskunnan kunniajäseniin.

- Samanlaisia rasistisia hyökkäyksiä on tapahtunut jo Suomessakin, sanoo Jouni. Minä kirjoitin jo tasan neljä vuotta sitten siitä, miten parinkymmenen suomalaisnuoren joukko rähinöi Kemissä turvapaikanhakijoiden kanssa. "Kaikki me olemme peloissamme", kertoi Irakin kurdi Ahmed Aziz Star. Muistan, miten minulla valuivat oikein kyyneleet silmistä, kun kuuntelin Azizin koskettavaa kertomusta siitä, miten hän on matkustanut läpi koko Euroopan saadakseen turvaa Suomesta ja joutuukin täällä kohtaamaan väkivaltaa ja pelkoa.

- Mutta tuostahan saisi ihanan jatkojutun, hoksasi Saska. Tehdään kuukausiliitteeseen sellainen Missä hän on nyt -juttu Azizista. Nyt on kulunut neljä vuotta siitä, kun Aziz tuli Suomeen. Hänestä on varmasti jo ehtinyt kuoriutua aivan ihana moniosaaja ja oikea kultamuna!

- Näin on! Johanna Suurpää totesi jo vuonna 1991, että kestää parikymmentä vuotta ennen kuin suomalainen lapsi alkaa kuluttamisen sijasta tuottaa yhteiskunnalle jotain, mutta pakolaisen kohdalla kyse on luultavasti parista vuodesta. Aziz on varmasti ehtinyt jo tuottaa valtavasti hyötyä suomalaiselle yhteiskunnalle.

- Hyvä ajatus! Jutun näkökulma voisi olla se, että mitä kaikkea Suomi olisi jäänyt paitsi, jos Aziz olisi neljä vuotta sitten lähtenyt pakoon suomalaisten rasismia.

- Suomi olisi varmasti menettänyt aivan valtavasti kaikenlaista hienoa!

- Tätä kannattaa oikein hieroa rasistien naamaan: katsokaa nyt, mitä kaikkea Suomi olisi menettänyt, jos te saastaiset rasistit olisitte saaneet Azizin peloteltua pois maasta neljä vuotta sitten.

- Tuota noin... kannattaa ehkä vielä miettiä sitä jatkojuttua, toppuuttelee iPadiaan hipelöivä toimittaja pöydän toisessa päässä. Minä googletin sen Azizin. Nyt näyttää siltä, että netin vihafoorumilla väitetään, että Ahmed Aziz Star olisi eilen 18.1.2013 ollut Keski-Suomen käräjäoikeudessa vastaamassa syytteeseen kolmesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä Jyväskylässä, diaarionumero R 12/2858 (R 12/1236).

- Tuohan on kauheaa! Ajatelkaa pienen uhrin tuskaa!

- Mitä me voimme tehdä tuollaisen ehkäisemiseksi?

- Kyllä jotain pitää nyt tehdä!

- Ainakin netin vihafoorumit on heti kiellettävä!

- Ja nimetön, raukkamainen nettikirjoittelu on kiellettävä!

- Rikoksista tuomittujen ihmisten tietojen levittäminen rasistisissa tarkoituksissa on kiellettävä!

8.1.13

Vanha ja viisas mustaihoinen afrikkalaishenkilö, osa II

(ensimmäinen osa löytyy tästä linkistä)

- Hyvää, sanoi neekeriukko, päivää.
- Päivää, päivää. No niin, jatketaan tätä turvapaikkahaastattelua nyt sitten ilman tulkkia. Se oli kyllä aika kummallista, että meidän tulkkimme ei tunnistanut teidän puhumaanne kieltä. Väitti, että se kreegahbundolo on jostain Tarzan-elokuvasta.
- Nooh, katsokaas, meillä siellä Afrikassa on niin monikulttuurista ja upeaa. Satoja pieniä heimokieliä. Ei niitä kaikkia voi tunnistaa.
- Tämä teidän kotimaanne Murkina Vasu ei myöskään näytä löytyvän yhdeltäkään kartalta.
- Äiti Afrikka on niin iso manner. Aivan valtava. Sen te eurooppalaiset aina unohdatte heteronormatiivisessä eurosentrisyydessänne.
- Olette jättänyt turvapaikkahakemuksen 6. toukokuuta 2011. Sen jälkeen olette ollut majoitettuna Punavuoren vastaanottokeskuksessa...
- Se on onkin mukava paikka. Ja aivan kaupungin keskustassa. Rööperiin mä kaipaan niin...
- Ja selvästikin oppinut suomen kielen erittäin hyvin, jatkaa Maahanmuuttoviraston virkahenkilö.
- Joo, minä olen hyvin kotiutunut.
- Annoitte turvapaikkakuulustelussa itsestänne seuraavat tiedot. Nimi: N'heva N'geri-Ugo. Mitenkäs tämä lausutaan?
- Sano ihan reilusti vain Noheva Neekeriukko ilman niitä heittomerkkejä.
- Turvapaikanhaun perusteeksi olette kirjoittanut, että pakenitte pakkoavioliittoa.
- Kyllä. Yrittivät naittaa minut, viisikymppisen neekeriukon väkisin sellaisen 15-vuotiaan prinsessan kanssa.
- Oliko teillä maahan tullessanne mukana passia tai muita matkustusasiakirjoja?
- Ei sattunut olemaan. Mutta sattuisko sulla olemaan sytkäriä?
- Ei täällä saa tupakoida.
- Eikun lainaa nyt vain sitä sytkäriä.

Maahanmuuttoviraston virkahenkilö ojentaa tupakansytyttimen. N'heva N'geri-Ugo kaivaa taskustaan punakantisen vihkosen ja sytyttää sen palamaan. Muovikansista nousee melkoinen katku. Lopuksi N'heva N'geri-Ugo heittää passin jäänteet roskakoriin käryämään.

- Joo. Ei ole passia.
- Entäs matkareitti Suomeen? Tänne on papereihin merkitty "normaali matkareitti".
- Kyllä. Ensin kurpitsavaunuilla Kratzeniaan ja sieltä Siperian halki rekan akselin päällä Helsinkiin Viking Linen terminaaliin.
- Olivatko kyseessä hiirten vetämät kurpitsavaunut?
- Kyllä. Mutta loppumatkalla Kratzeniasta Irkutskiin tietenkin lumikkojen vetämät kurpitsavaunut.
- Oliko niillä sellaiset mustat hännänpäät talviturkissa?
- Ei tietenkään. Nyt te yritätte jallittaa minua. Eiväthän ne mitään kärppiä olleet. Täysin valkoinen turkki.
- No sitten ne olivat ihan oikeita lumikkoja. Nättejä vekkuleita. No niin, eli merkitään lomakkeeseen, että hakija on uskottavalla ja luotettavalla tavalla selvittänyt matkareittinsä Suomeen.

N'heva N'geri-Ugo pyyhkii hikeä otsaltaan.

- Onpas täällä kuuma.
- Luulisi, että te olette siellä Afrikassa tottunut paljon kuumempaankin, naurahtaa Maahanmuuttoviraston virkahenkilö. Ai anteeksi, nyt minä taisin syyllistyä rotuviritteiseen ennakkoluuloon. Meillä on kyllä ihan nollatoleranssi rasismille.

N'heva N'geri-Ugo pyyhkii hikeä nenänsä alta. Ylähuulesta pyyhkiytyy väriä ja esiin tulee palanen vaaleaa ihoa.

- Mitä ihmettä, huudahtaa Maahanmuuttoviraston virkahenkilö. Sehän on kenkälankkia!
- Ei tämä mitään kenkälankkia ole. Rusakonpaskan sävyinen Pro Tan. Asiantuntijoiden suosittelema. Myös Pode käyttää tätä.
- Tehän huijaatte! Teillä ei ole oikeaa suojaväriä, joten teillä ei ole mitään oikeutta hakea turvapaikkaa ja valehdella täällä!
 - Älkääs nyt olko rasistinen... Te ette tiedä, miltä tuntuu joutua rasistisesti loukatuksi ihonvärinsä takia... ja vainotuksi ja syrjityksi... meidän albiinojen tilanne Murkina Vasussa on aivan kauhea...

4.1.13

Rauski tulee EAU:hun

Eteläisen Afrikan Unioni pitää suonkuokkijavähemmistöään tunnetusti suuressa arvossa. Vähemmistöä kuunnellaan ja heidän erityistarpeensa otetaan huomioon. Vähemmistöasiain neuvottelukunnan vähemmistökoordinaattori Meleko Bekelele käykin säännöllisesti suonkuokkijoiden uskonnollisen johtajan, shamaani Imo Husson luona keskustelemassa ajankohtaisista vähemmistöasioihin liittyvistä kysymyksistä.

- Kattos, Meleko, perkele! Mitä äijä? Eiköhän mennä tonne kuistille istumaan ja juomaan kahvit, shamaani Husso tervehtii vanhaa tuttavaansa.

Miehet istuvat shamaani Husson tilavan bungalowin verannalle ihailemaan maisemia ja odottamaan, että emäntä tuo kahvia.

- Aika ikävä tapaus siellä torilla, vähemmistökoordinaattori Bekelele aloittaa varovasti keskustelun. Kuulin, että se 80-vuotias hullumummo oli sanonut sinun tytärtäsi saatanan blondiksi. Haluaisin pyytää tätä erittäin tuomittavaa tapausta oikein virallisesti anteeksi koko maani ja kansani puolesta.

- Mitäs tuossa on anteeksi pyytämistä, Husso sanoo kättään heilauttaen. Blondihan se onkin. 

- Niin mutta kun mummo oli oikein käsiään heilutellut, että tulkaa nyt kaikki katsomaan, kun täällä on ihan aito blondi, Bekelele jatkaa. Todella tuomittavaa ja pöyristyttävää käytöstä.

- Kai minä nyt tiedän, että se on aito, kun olen itse tehnyt, Husso naureskelee. Ei tarvinnut mistään adoptoida.

Shamaani Hussolla oli tiettävästi 17 lasta neljän eri naisen kanssa. Sosiaalietuuksien maksimoimiseksi naiset olivat EAU:n lain mukaan virallisesti yksinhuoltajia, mutta shamaani Husso vietti vuoroviikoin aikaa kunkin vaimonsa luona. Toki hänellä oli tämä omakin sossun maksama bungalowinsa, jonne sopi vetäytyä silloin, kun ämmien kälätys alkoi kyllästyttää.

- Äitinsäkin on ihan aito blondi, Husso jatkaa. Ihan kaikkialta.

- Blondit ovat kyllä parhaita, Meleko Bekelele myöntelee. Minäkin olen tyttärelleni koittanut ostaa niitä etnobarbeja, mutta kaikkein mieluiten se silti leikkii oikealla, vaalealla Barbilla.

- Ja kyllähän sitä itsekin tulee pari isotissistä, blondia Barbia vuokrattua aina kun käyn New Yorkissa niillä YK:n reissuilla, Bekelele jatkaa virnistellen.

Miehet hiljentyvät hetkeksi juomaan kahvia ja miettimään blondien ylimaallista ihanuutta.

- Mutta kai sinulla nyt jotain oikeatakin asiaa oli, Husso havahtuu.

- No joo, vähemmistökoordinaattori myöntää. Tiedätkös sinä sen vanhan talon, jonka se suomalainen "liikemies" Lardhammer osti. Se missä käy niitä kyläkauppiaita ja muita puolijulkkiksia ryyppäämässä ja panemassa?

- Tiedän toki. Seitsemän päivää -playboyt. Säälittävää touhua, Husso jyrähtää.

- Nyt sinne on sitten tullut joku Rauski. Kuulemma todella kuuluisa laulaja teidän vanhassa kotimaassanne.

- En ole ikinä kuullutkaan, Husso sanoo.

-  Tämä Rauski meni viime viikonloppuna naimisiin kahden zuluprinsessan kanssa, Meleko kertoo. Heti hääyönä oli vetänyt molempia prinsessoja turpaan ja mennyt viereiseen majaan nussimaan muita naisia.

- No johan on touhua. Oliko ne ihan oikeita prinsessoja?

- Eivät tietenkään, vaan jotain julkisuudenkipeitä, typeriä nuoria tyttöjä. Mutta pahoinpitely on joka tapauksessa rikos, joten minun piti nyt tulla sinulta pyytämään, että saisimmeko me nostaa syytteen Rauskia vastaan, koska hän on kuitenkin tavallaan teidän vähemmistönne jäsen?

- Ei käy. Kyllä tässä nyt sen verran täytyy omista huolta pitää, Husso toteaa katsoen vähemmistökoordinaattoria synkästi.

- Me tervaamme ja höyhennämme Rauskin itse, Husso jatkaa. Ja sen jälkeen se sotketaan perinteisesti suohon. Tai koska täällä on soita niin harvassa, niin istutetaan se vaikka muurahaispesään.

- Termiittipesä voisi olla hyvä, Bekelele innostuu. Termiitit syövät aikuisen miehen parissa tunnissa.

Lopuksi miehet lyövät kättä päälle ja lähtevät saunaan. Ettei palele. Ja niin on vähemmistöasiat jälleen kerran hoidettu kuntoon aurinkoisessa Etelä-Afrikan Unionissa.

3.1.13

VPM ja sukupuolistereotypiat

- Hyvää, sanoi Valkoparraton mies, päivää.

- Hyvää päivää. Miten voin auttaa?

- Työkkäristä antoivat osoituksen tänne. Työllistettäväksi.

- Voi miten hienoa! Kiva saada uusi projektityöntekijä taloon. Meillä on tässä alkamassa Opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen ja oppikirjakustantamojen yhteishanke, jolla tavoitellaan sukupuolistereotypioiden purkamista oppimateriaaleista. Tässä tarvitaankin paljon työvoimaa, sillä niitä stereotypioita on oppikirjoissa aivan tolkuttoman paljon.

- Vai niin.

- Kyse on laajemmasta koulujen sukupuolittuneiden käytäntöjen muuttamisesta, jolla halutaan ennen kaikkea estää sukupuoliroolien vastaisesti käyttäytyvien tyttöjen ja poikien syrjiminen ja koulukiusaaminen.

- Selvä.

- Nyt on tarkoitus kiinnitettää erityistä huomiota tasa-arvoon. Sanavalintoja sekä kirjojen esimerkkejä ja kuvia on pohdittava tarkasti. Meillä on tässä tällainen epästereotyyppinen esimerkkiperhe, jota on tarkoitus hyödyntää korjatussa oppimateriaalissa. Perheen äiti Lissu on 120-kiloinen rekkakuski, jolla on sänkitukka ja maihinnousukengät. Lisäksi perheeseen kuuluu kaksi koti-isää, Puppe ja Göran, ihanan pikkuinen puudeli sekä kaksi Afrikasta adoptoitua, suloista zululasta.

- Vautsi Mikä Perhe.

- Että tässä tämä sinun työmaasi nyt sitten olisi. Siitä vain käymään oppikirjoja läpi, ja aina kun löydät stereotypioita, korvaat ne oikeanlaisilla, stereotypiavapailla esimerkeillä. Tytötkin voivat olla reippaita insinöörejä ja ajaa lakaisu-lakaisu-koneella tietysti ja pojat voivat olla lääkärinhoitajia. Isoisä voi leipoa pullantuoksuisena herkkuja sillä aikaa kun mummi vaihtaa autoon talvirenkaat. Pyssyt ja lännenhenkilölelut sopivat tytöille yhtä hienosti kuin pinkit vaatteet pojille. Eikös olekin ihanaa!

- Eli minä siis muutan kaiken päinvastaiseksi kuin todellisessa elämässä, jotta lapset huomaavat mahdollisimman varhain, että heille syötetään koulukirjoissa tökeröä ja suorastaan naurettavaa propagandaa. Ilmeisesti tarkoituksena on opettaa pilteille mediakriittisyyttä kantapään kautta?

- Onpas teillä ikävä asenne! Jos ei rehellinen työ ja yhdeksän euron päiväpalkka kelpaa, niin sitten laitetaan karenssiin, karenssiin, karenssiin...